Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Peter Gray: School en de verdwenen vrijheid van het kind

12 mei 2012

Miljoenen psychologiestudenten leerden hun vakgebied kennen aan de hand van zijn introductieboek. Nu zet Peter Gray zich in om onderwijs te redden van angst en prestatiedrang. Hij sprak vrijdag 11 mei op de Sudburyschool De Kampanje in Amersfoort.  ''Ik word vaak gevraagd om te komen praten over het belang van spelen. Scholen zijn er nog niet achter, maar dingen zijn aan het veranderen. There is hope.’ Een artikel van de hand van Thomas Blondeau , dat in 2012 verscheen op MARE online, het Leids Universitair Weekblad.

‘Tijdens mijn leven heb ik de continue erosie van de vrijheid van het kind gezien, gekoppeld aan een gigantische toename van jeugd-obesitas, angst, depressie en zelfmoord. We hebben het leven van een kind uit de sfeer genomen van wat biologisch acceptabel is en een fysisch en mentaal ziektebeeld gecreëerd.’
 

De taal is die van een zelfbenoemde hippie, Peter Gray’s uiterlijk is dat van een zachtaardige psychologiehoogleraar met emeritaat. Zijn vrouw (tulband, arts) blijft het hele interview glimlachend en instemmend aan zijn zijde zitten. Gray is in Nederland op verzoek van de Leidse psychologievereniging Labyrint die deze week haar 65-jarig bestaan viert. Hij gaf een lezing tijdens hun feestweek.

Studenten in de sociale wetenschappen zullen zijn naam herinneren uit hun propedeuse. Gray schreef het boek Psychology, een uitgebreide maar vlot leesbare kennismaking met de geschiedenis en verschillende theorieën van deze wetenschap. Het boek is nu aan zijn zesde editie toe. Met een kleine honderdduizend verkochte exemplaren per editie, vertalingen niet incluis, en het gebruikelijke doorverkopen, kunnen we spreken van een miljoenenpubliek. ‘En dan hebben we het nog niet over de docenten die het zelf gebruiken maar niet op de leeslijst zetten. Dat frustreert me zeer’, voegt hij er zachtjes aan toe.

Simpelweg het gebrek aan zo’n boek deed het hem schrijven. Lees verder

Thomas Blondeau (België, 1978) is schrijver, journalist en dichter. Zijn romans eXen Donderhart verschenen bij de Bezige Bij. Deze zomer verschijnt de bloemlezing Hard en teder, Nederlandse en Vlaamse erotica.  Zijn website.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief