Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai: 'Een kind, een leraar, een boek en een pen kunnen de wereld veranderen'
14 juli 2013
De Pakistaanse Malala Yousafzai werd in 2009 bekend als het meisje dat streed voor het recht van meisjes om naar school te mogen. Ze was toen nog maar elf jaar en hield een blog en dagboek bij voor de BBC. In oktober 2012 was ze het slachtoffer van een aanval van de Taliban, waarna ze met een kogelwond in het hoofd werd overgevlogen naar Engeland. In februari 2013 werd ze na de laatste reconstructieve operaties uit het ziekenhuis ontslagen. Afgelopen vrijdag, op haar 16e verjaardag, heeft Yousafzai de Verenigde Naties toegesproken in een poging om het recht van kinderen (en met name meisjes) op onderwijs te onderstrepen. Hieronder een samenvatting van het artikel op nu.nl. 'Een kind, een leraar, een boek en een pen kunnen de wereld veranderen.'
De Verenigde Naties hebben 12 juli uitgeroepen tot 'Malala dag'. Op deze dag sprak het meisje ruim 500 leiders uit de hele wereld toe. Zij hield een pleidooi voor de rechten van vrouwen en kinderen en onderstreepte nogmaals het belang van het recht op onderwijs. Onderwijs is wat haar betreft het wapen tegen armoede en terrorisme.
Secretaris-generaal Ban Ki-moon gaf zij na haar toespraak een zandloper om verspilde tijd te symboliseren die er niet is besteed aan het toegankelijk maken van onderwijs. Dat punt werd onderstreept door een rapport van UNESCO en Save the children waarin staat dat 95% van de kinderen die niet naar school kunnen, uit armere landen komen waar vaak conflicten zijn die de toegang tot onderwijs nog meer bemoeilijken.
Lees hier het bericht van nu.nl
Reacties