Over tanden wisselen en communicatieblokkades
28 mei 2016
Als de dochter van Heleen Bos een melktand wisselt, schrikt het meisje aanvankelijk, en is vervolgens heel verdrietig. Want ineens kan ze sommige letters niet meer goed uitspreken, en wat zullen anderen wel niet denken? De neiging van Heleen is om haar te troosten door te zeggen dat ze heus nog te verstaan is en dat anderen haar echt nog zullen waarderen. Maar dan besluit ze het toch anders aan te pakken.Bij het tandenpoetsen gebeurt het ineens: de voortand die al wekenlang wiebelt, komt helemaal los en valt op de wastafel. Vlakbij het afvoerputje blijft hij liggen. Het tandvlees begint te bloeden.
Ze schrikt ervan en begint te huilen. 'Het voelt zo raar in mijn mond en nu kan ik ook de ‘v’ en de ‘f’ en de ‘w’ niet meer goed uitspreken, luister maar!' Ze laat me horen hoe het klinkt. 'Het voelt en klinkt nu anders, jij wilt die letters zo graag goed uitspreken hè?' 'Ja en ik wilde helemaal niet dat hij eruit ging, nu gaat hij er echt nooit, nooit meer in!' 'De tand hoorde helemaal bij jou en nu moet je er afscheid van nemen…' 'Ja, en de anderen in de klas zullen vast merken dat ik nu geen voortanden meer heb.' 'Ben je bang wat ze van je zullen denken?' 'Ja…'
Tijdens dit gesprekje komen er ook andere gedachten in me op. Ik voel de neiging te zeggen dat ik haar heus nog wel versta en dat andere kinderen nog steeds zullen waarderen wie ze is. Maar ik herinner me de communicatieblokkades (zie hieronder) en het lukt me mijn gedachten bij mezelf te houden. Dat er een nieuwe voortand zal komen, laat ik ook achterwege: ze is daar ook al lang van op de hoogte.
Communicatieblokkades
Ik leerde ooit in een Gordon®-training onderstaande communicatieblokkades, ook wel hinderpalen genoemd, te herkennen. Het leerde mij welke vaardigheden ervoor kunnen zorgen dat de communicatie met mijn kind wél blijft stromen.
Het lukte me hinderpalen zoals ‘logica’ en ‘meeleven/troosten’ achterwege te laten en eenvoudig te luisteren. Ik hoop dat ik daarmee acceptatie en respect overbracht voor de gevoelens van mijn kind; het belangrijkste deel van haar op dat moment. Ik hield mezelf voor er vast op te vertrouwen dat ze in staat was deze gevoelens te verwerken en dat ze zelf een oplossing zou vinden voor haar probleem.
Ze vertelt me dat ze de juf gaat vragen of ze de tand morgen al mag laten zien. Eigenlijk worden de gesneuvelde melktanden op school op de maandagen aan elkaar getoond en bewonderd, maar zo lang kan ze écht niet wachten.
Ontroerd, dankbaar en verbonden voel ik me als ze even later neuriënd naar haar slaapkamer loopt, om de tand in een van de kleurige doosjes op haar nachtkastje te doen. Dankbaar dat ik haar moeder ben en bij haar mag zijn op zulke momenten.
Heleen Bos is moeder van een dochter en Gordon Communicatietrainer, licentie opvoeding. Dit is haar website.
Bronnen:
Communications Roadblocks: How to Improve the Flow
Warning: Communication Roadblocks Can Be Hazardous to Your Relationships
Reacties