Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Op zoek naar contact met Nienke: 'Fraude ter verbinding'

26 juni 2015

Begin van het schooljaar wordt Arno van Uden mentor van een vmbo-klas die zich 'kenmerkt' door veel klassenboek aantekeningen en ULV's (Uit de Les Verwijderingen). Meteen krijgt hij opmerkingen van collega’s: 'Nou, nou wat een klas' en 'Kort houden of  'Aanpakken'.  Vanuit visie en overtuiging gaat hij op zoek naar echt contact met de leerlingen. Niet negatief benaderen, maar geduld, rust, tijd en vertrouwen. En soms een frauduleuze actie.

marsGedurende het jaar krijg ik een goede band met het merendeel van de leerlingen. Maar bij enkele leerlingen wil het contact niet echt lukken, één daarvan is Nienke. Zij opent zich niet naar mij, krijgt veel strafwerk, heeft haar spullen niet in orde, krijgt veel klassenboekaantekeningen en onvoldoendes. Ook thuis loopt het niet op rolletjes. Ik probeer op verschillende manieren echt contact met haar te krijgen, maar dat wil niet lukken, de deur blijft dicht.

Met de klas als geheel loopt het ondertussen beter en de band wordt hechter. Ik besluit daarom vier Marsen te verloten.  Als ik dit aankondig in de klas, hoor ik vanuit het geroezemoes een opmerkingen van Nienke: “Die win ik toch niet!”. Mijn besluit is snel genomen, ik ga frauderen, Nienke gaat een Mars winnen.

Ik begin met het verloten van de Marsen, ik schrijf het cijfer niet op het bord, maar onthoud het. Het cijfer dat Nienke vervolgens noemt, klopt niet, maar ze wint toch de Mars.

Op de ouderavond kom ik terug op de loterij van de Marsen. Ik vertel Nienke wat ik gedaan heb. Ze glundert! Ik laat haar weten dat ik dat zie. De deur tussen Nienke en mij staat sindsdien verder open. Fraude ter verbinding!

Arno van Uden 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief