Op bezoek in Finland: 'Situatie niet vergelijkbaar, maar we hebben vooral iets over onszelf als leraar geleerd'
6 september 2013
Geen gestandaardiseerde toetsen, geen punten, drie jaar lang dezelfde klasjuf. Het argument waarom de Finse onderwijzers doen wat ze doen kent slechts één antwoord: het is het beste voor de leerlingen. Een Belgische delegatie trok naar het noorden en leerde een lesje. “Het Finse systeem is niet altijd vergelijkbaar met het onze”, zeggen zij. “Het land heeft een andere populatie, andere problemen, minder armoede. Maar het is aanstekelijk hoe leraren zichzelf steeds op de tweede plaats zetten en er zo voor zorgen dat leerlingen optimaal kunnen leren. We hebben vooral iets over onszelf als leraar geleerd.” Lees en kijk mee. Deze bijdrage is afkomstig van het Belgische Klasse, dat zowel magazines als online artikelen publiceert en videoreportages maakt.Het onderwijsparadijs van Europa. Zo wordt Finland genoemd. Finse lagereschoolleerlingen hebben van alle Europese landen het minste uren les en het minste huiswerk. Toch scoren ze het beste op internationaal PISA-onderzoek. Hoe ze dat flikken? Met gemotiveerde leraren, grote speelplaatsen en veel knuffels. Zonder punten.
Op de speelplaats van de Pöllönkangasschool in Oulu ligt de sneeuw zo hoog dat de basketring nog net boven de berg uitpiept. De leerlingen druppelen in skioutfit de schoolpoort binnen. Als de skipakken en -laarzen zijn uitgetrokken en de leerlingen op kousen naar hun klaslokalen wandelen, ziet deze school er niet zo verschillend uit van een Vlaamse school. “Verrassend. Wij dachten hier de modernste onderwijsvormen en technieken te zien”, zegt Georges Vanderwegen, directeur van De School in Kessel-Lo die in het kader van een Comeniusproject samen met drie andere Vlaamse leraren een week in Finland les volgt. In de plaats daarvan lange gangen, grote en kleine klassen met banken netjes in rijen of in een U-vorm, krijtbord of smartboard vooraan … “Het onderwijs in Finland is redelijk traditioneel”, zegt juf Heli Grönroos. Waar zit dan het verschil met de andere landen die allemaal slechter scoren in internationale onderzoeken? “Ik denk dat onze leerlingen gelukkiger zijn op school. En daardoor liever en beter leren.”
Lees verder
Klasse is méér dan een tijdschrift: mensen informeren, ondersteunen, activeren en stimuleren om te participeren in de bewegende wereld van opvoeding en onderwijs. Dat gebeurt op veel manieren. Lees meer.
Reacties