Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onderzoek naar effect van relatie leraar-leerling: 'We doen er te weinig mee'

24 mei 2012Niemand zal ontkennen dat een leerkracht je passie voor een vak kan aanwakkeren of voor eeuwig laten verdwijnen. Dat heeft niet alleen met de didactische vaardigheden te maken, maar vooral ook met de al dan niet positieve relatie die je hebt met je docent. Dr. Helma Koomen van de Faculteit Gedrag- en Maatschappij van de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar het effect van de persoonlijke relatie tussen leraar en leerling en de invloed die dat heeft op het leren en de prestaties van leerlingen. Een artikel van Daniella Krijger dat eerder gepubliceerd werd in  Balans Magazine.

Op de middelbare school wilde het maar niet lukken met wiskunde. Eigen schuld, vond de leraar. Ik snapte het niet en hij nam geen tijd om het nog een keer uit te leggen. Het is nooit meer goed gekomen tussen die docent en mij en ik slaagde maar net voor dat vak. Daarentegen keek ik in die tijd uit naar de Griekse les; ook niet makkelijk, maar deze leraar vertelde enthousiast, had geduld en we konden het gewoon goed met elkaar vinden.

Waarom iets willen bewijzen wat iedereen allang weet?
“We weten dit allemaal wel, maar we doen er eigenlijk weinig mee op het moment dat er iets aan de hand is. Want als er iets aan de hand is, wordt het kind onderzocht, moeten er allerlei gedragsvragenlijsten worden ingevuld, en in het meest ernstige geval krijgt het kind een indicatie. Maar er wordt niet naar de relatie tussen leerkracht en leerling gekeken.

Lees verder op de website van Balans Digitaal

De reviewstudie Leraar-leerlingrelaties, schools leren van leerlingen en welbevinden van leraren is uitgevoerd door Helma Koomen, Jantine Spilt, Debora Roorda, Frans Oort (allen Universiteit van Amsterdam) en Jochem Thijs (Universiteit Utrecht). Het onderzoek werd gefinancierd door de Programmaraad voor het Onderwijsonderzoek (PROO), onderdeel van NWO. Een Nederlandstalige samenvatting is te downloaden via www.nwo.nl.

Leerling-Leerkracht Relatie Vragenlijst (LLRV) van Helma Koomen, Karine Verschueren en Robert Pianta in 2007 uitgegeven bij Bohn Stafleu van
Loghum.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief