Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onderzoek Hargreaves: 'Streef er nooit naar nummer 1 te worden'

17 december 2013

In zijn TED-talk  gaat Andy Hargreaves dieper in op wat hij 'uplifting' leiderschap noemt, vrij vertaald hartverwarmend, opmonterend en  'naar een hoger niveau tillend' leiderschap. Met andere onderzoekers volgde hij jarenlang organisaties over de hele wereld in het zakenleven, de sportwereld of het onderwijs die -  tegen alle verwachtingen in - een succes van hun organisatie maakten. Hargreaves trok een conclusie: 'Streef er nooit naar nummer 1 te worden.' 

Hargreaves volgde met een team van onderzoekers jarenlang organisaties ,zo divers als Fiat Motors tot het onderwijssysteem in Singapore. Zij hadden allemaal één ding gemeen: ze klommen op een heikel moment op en maakten van zichzelf een succes. Volgens Hargreaves konden zij hun prestaties, hun mensen en zichzelf 'upliften' door het volgende te doen:

  • Laat een inspirerende bestemming of droom je uitgangspunt zijn: weten waar je heen gaat en waar je vandaan komt. Daarbij gaat het niet om het beste of nummer één willen worden  • Maak een nieuw pad en volg niet het pad dat anderen voor jou liepen. In Singapore kozen zij ervoor om het curriculum uit te breiden, waar de wereldwijde trend was om minder vakken te geven, maar meer 'output' te verwachten. De Singaporezen meldden herhaaldelijk: we geven onze beste ideeen weg, zodat we wel nieuwe moeten bedenken. Dat is goed voor onze hele bevolking.  • Duurzame groei: probeer niet te snel te veel stappen te zetten, haast is geen goede onderligger voor kwalitatieve groei.  • Stel gedeelde doelen, doelen die mensen delen en waar zij samen verantwoordelijkheid voor dragen. Stel nooit kwantitatieve doelen.


 Andy Hargreaves bij TEDxUnisinos: Uplifting your performance, your people and yourself

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief