Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onderwijsvernieuwing? Begin dichtbij, bij jezelf, dat 'ene' kind of die 'moeilijke' collega...

15 april 2015

Onderwijsvernieuwing begint bij jezelf. Niet bij een nieuwe lesmethode, een andere manier van onderwijs of meer/minder lesuren. Bianca Blom trekt de conclusie na tal van creaties en vernieuwingen en de algemene vraag: wat heeft het onderwijs en de leerlingen nu werkelijk nodig? 'Natuurlijk is het prachtig om te zien hoeveel creativiteit en passie er wordt gestoken om het systeem te doen kantelen. Maar steek dezelfde hoeveelheid energie, creativiteit en passie in jezelf en datgene wat leerlingen op dit moment van je vragen. Een authentieke mens zijn, die daardoor als leraar mooi onderwijs levert.'

verbindigEen bijeenkomst in het kader van Tegenlicht ‘Onderwijzer aan de macht’, in Rotterdam, vormde het decor voor een wijze les. Ruim 150 enthousiaste en gepassioneerde onderwijsmensen waren samengekomen om het te hebben over onderwijsvernieuwing. Optimisme zette de toon in de voortgang van de avond. Tot een toehoorder zich uitte over de inhoud van het programma. Een kritische uiting die als pessimisme werd ontvangen.  Een vorm van ongemakkelijkheid rolde als een golf de zaal in en veranderde de energie. Met een lachend, grappend en roddelend publiek als gevolg. Aan de man, zijn opmerking en zijn gevoel – werd voorbijgegaan.

Natuurlijk kun je hier van alles over zeggen en van vinden. Maar dit soort situaties vindt ook plaats in de klas, op school, onder collega's etc.. Dan is het bijvoorbeeld een leerling die een opmerking plaats of een collega die het ergens niet mee eens is.

Je kunt ongetwijfeld een situatie terughalen die bijvoorbeeld voor jou ongemakkelijk was of je een ‘negatieve’ emotie bezorgde. Het raakt je, het triggert iets in jou en op daarop volgt vaak een ‘oordelende’ reactie. Het moment van geraakt en getriggerd worden is essentieel en bepaalt de manier waarop je reageert. In contact of afgescheiden. Dit verklaart waarom - om wat voorbeelden te noemen  - het contact met die ene leerling moeizaam verloopt en bij je collega niet, je je niet veilig voelt binnen je team, moeite hebt om te communiceren met die ene collega of chaos ervaart binnen je lessen. Gevolg, het kost energie en je ervaart een gebrek aan blijheid, als mens én in je werk.

Even terug naar de man die een kritische noot plaatste. Elke dag doen zich tal van situaties voor die je eigenlijk uitnodigen om bewust te zijn van je gedachtes en gevoelens. Jij bent niet de enige waarbij het iets oproept of ergens iets van vindt. Kijk maar naar de mensen om je heen. Bewust worden is een essentiële eerste stap en gaat mijn inziens over 'verrijken'. Ben je bewust, dan ontstaat er ruimte voor het kantelen van je gevoel en dus een andere reactie. Op deze manier ben je in staat om met ‘vernieuwde’ ogen naar de wereld te kijken.

Jezelf verrijken, daar het gaat voor mij over. Wie jij bent, met alle gedachtes en gevoelens die je hebt, is een prachtige ingang om tot verrijking te komen. Om een andere keus te maken. Misschien ga ik mezelf wel ‘verrijker’ noemen, want ik ben hier ontzettend goed in. Ik voel heel veel passie voor de 'verrijkingsweg' die zich ontvouwt op het moment dat de keuze gemaakt wordt om te beginnen bij jezelf.

Ik verrijk, jij verrijkt, wij verrijken!

Bianca Blom is Knapzakcoach, gericht op creativiteit en wijsheid van jongeren en het volgen van de onbetwistbare en natuurlijke stroom van het leven. Samen met Ronald Heidanus begeleidt ze onder de noemer ROETS scholen, klassen en/of docenten in hun zoektocht naar veerkracht, authenticiteit en verbinding.  

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief