Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Gert Biesta: De pedagogische opdracht, bestaat er een en welke dan?

Gert Biesta opent de serie NIVOZ-onderwijsavonden in het schooljaar 2020-2021, op donderdag 17 september. Hij trapt het NIVOZ-jaarthema af met de alleszeggende titel: De pedagogische opdracht, bestaat er een en welke dan? Een verdere introductie op de avond en het jaarthema lees je hieronder.

Let op: Inzake corona-maatregelen volgt NIVOZ de RIVM-richtlijnen. Derhalve is het nog niet duidelijk in welke vorm de onderwijsavonden kunnen plaatsvinden: als online webinar of toch deels in een live-event. De pricing van een ticket zal ervan afhangen. Het is daarom nog niet mogelijk kaarten te bestellen. We verwachten inzake de avond met Gert Biesta medio juni duidelijkheid te kunnen geven.
 

De pedagogische opgave met zijn eigen kompas lijkt in onze scholen uit zicht geraakt, alsmede leiderschap dat dat vertegenwoordigt. Met de introductie van het begrip ‘burgerschap’ en daarop geënte programma’s en activiteiten trachten overheden aan de groeiende behoefte aan pedagogische oriëntatie tegemoet te komen, maar het ontbreekt aan een omvattend gesprek over de verantwoordelijkheid van de volwassenen in onze scholen. Lees meer over ons jaarthema De pedagogische opdracht van onderwijs.

Inleidende tekst

Gert Biesta werkt op deze avond het eerste hoofdstuk uit zijn boek ‘Rediscovery of teaching’ uit, met de titel What is the educational task? Hij doet dat in het perspectief van zijn tekst over democratie in zijn ‘Beautiful Risk of Education’ waarin hij spreekt over togetherness-in-plurality. De grondlijnen die hij daar trekt, tracht hij voorstelbaar te maken voor de pedagogische praktijk. In zijn poging tracht hij ook het fenomeen pedagogische tact en het idee van pedagogisch leiderschap nader richting en inhoud te geven.

Over Gert Biesta

Onderwijspedagoog Gert Biesta is vanaf 2016 bijzonder hoogleraar Pedagogische dimensies van onderwijs, opleiding en vorming aan de Universiteit voor Humanistiek. De leerstoel is gevestigd door stichting NIVOZ. Hij is tevens hoogleraar ‘Public Education’ bij het ‘Centre for Public Education and Pedagogy’ van Maynooth University in Ierland en gasthoogleraar Pedagogiek aan het NLA University College in Noorwegen.

Biesta is internationaal erkend specialist op het gebied van pedagogiek en was tussen 2015 en 2019 ook geassocieerd lid van de Onderwijsraad in Nederland. Met een aantal publicaties (De terugkeer van het lesgeven, Het Prachtige Risico van Onderwijs, Het leren voorbij, Goed onderwijs en de cultuur van het meten) heeft hij het gesprek over goed onderwijs van nieuwe input en pedagogische vragen voorzien.

Data en aankondigingen NIVOZ-onderwijsavonden;

Locatie en tijd

Alle NIVOZ-onderwijsavonden vinden normaliter plaats in het sfeervolle theater Maitland (landgoed De Horst, De Horst 1, 3971 KR Driebergen) De avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Nu informeren we je per avond over de vorm, gelet op de RIVM-maatregelen.

Tickets

De entreeprijs voor deze losse onderwijsavond volgt later (zie notie boven).

Voor schoolteams

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief