Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Bas de Gaay Fortman: De liberale rechtstaat, een pedagogische opgave?

Oud-politicus Bas de Gaay Fortman publiceerde samen met zijn kleinzoon Olivier De grondwetwijzer - waarin ze Nederlanders uitleggen wat de waarden zijn waarop de samenleving is gebouwd. Het biedt een remedie tegen demagogie en populisme. De Gaay Fortman zal op woensdag 14 april 2021 de vierde NIVOZ-onderwijsavond verzorgen vanuit het idee van de liberale rechtstaat die in vergetelheid is geraakt, als zijnde mogelijk een pedagogische opgave.

Let op: Inzake corona-maatregelen volgt NIVOZ de RIVM-richtlijnen. Derhalve is het nog niet duidelijk in welke vorm de onderwijsavonden kunnen plaatsvinden: als live-event of als online webinar. De pricing zal ervan afhangen. In het laatste geval ontvangen deelnemers  daags ervoor een mail met meer informatie en op de middag van de Onderwijsavond een Zoom-link voor deelname. We hopen inzake de avond met Bas de Gaay Fortman in januari 2021 meer duidelijkheid te kunnen geven.


De pedagogische opgave met zijn eigen kompas lijkt in onze scholen uit zicht geraakt, alsmede leiderschap dat dat vertegenwoordigt. Met de introductie van het begrip ‘burgerschap’ en daarop geënte programma’s en activiteiten trachten overheden aan de groeiende behoefte aan pedagogische oriëntatie tegemoet te komen, maar het ontbreekt aan een omvattend gesprek over de verantwoordelijkheid van de volwassenen in onze scholen. Lees meer over ons jaarthema De pedagogische opdracht van onderwijs.

Inleiding

Het verband tussen opvoeden in een liberale rechtstaat en het bestaan van die rechtstaat is minder indirect dan het lijkt. Opvoeden in school in de zin van een vrije en rechtvaardige samenleving wordt zelden of nooit geproblematiseerd. Ook niet in de schoolconcepten en in de onderwijspraktijk. Dit lijkt nogal lichtzinnig, zeker nu al geruime tijd sterk nationalistische tendensen opgeld doen in het publieke debat in ons land en er meer en meer exclusief wordt gedacht of groepen worden uitgesloten. Hoe tolerant kunnen we zijn naar intolerantie? Hoe moeten we in deze context onze grondwet als basis van zekerheden verstaan en het gezicht van Nederland naar zijn jeugd? Ons onderwijs is er niet om zijns wil, maar ontleent zijn bestaan aan een historisch statelijke context.

Over Bas de Gaay Fortman

Bas de Gaay Fortman (83) is universiteitshoogleraar Political Economy aan de Universiteit Utrecht. Als Kamerlid voor de Politieke Partij Radicalen (PPR, een voorloper van GroenLinks) was hij tussen 1976 en 1983 betrokken bij het vaststellen van de laatste grondwet van Nederland. Die raakte volgens hem al snel in de vergetelheid. Tweede Kamerleden lijken nog steeds geen benul te hebben van de Grondwet, terwijl ze er wel een eed op hebben gezworen. Oud-politicus Bas de Gaay Fortman publiceerde samen met zijn kleinzoon Olivier De grondwetwijzer - waarin ze Nederlanders willen uitleggen wat de waarden zijn waarop de samenleving is gebouwd en of Nederlandse politici zich in hun politiek wel aan de Grondwet houden. Het biedt een remedie bieden tegen demagogie en populisme. Ze publiceerden het boek in 2017 samen met een online stemhulp, de Grondwetwijzer – als aanvulling op de Stemwijzer.
 

Data en aankondigingen NIVOZ-onderwijsavonden

Locatie en tijd

Alle NIVOZ-onderwijsavonden vinden normaliter plaats in het sfeervolle theater Maitland (landgoed De Horst, De Horst 1, 3971 KR Driebergen) De avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Nu informeren we je per avond over de vorm, gelet op de RIVM-maatregelen.

Tickets

De entreeprijs voor deze losse onderwijsavond wordt nader bepaald (zie bericht boven, in groene letters). Als het zover is, dan vind je in de rechterkolom de ticketverkoop.

Voor schoolteams

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief