Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onderwijsavond: Ferre Laevers en het kwalijke LOI-syndroom

21 juli 2012

Hetkind-themalogo-onderwijsavondIn het schooljaar 2011/2012 vonden er zeven inspirerende lezingen plaats in Driebergen. Ferre Laevers was op 11 januari te gast. Hij sprak anderhalf uur op een bevlogen manier over een ervaringsgerichte onderwijspraktijk. Laevers eert zijn bronnen, in het bijzonder het kind zelf. De paradigmashift wordt ingeleid door een brug te maken naar Piaget en Vygotsky. ''Je hebt geen eigenschap, je bent iemand dankzij de interactie die je met een ander hebt.'' En hij spreekt over de grootste kwaal van deze tijd: het LOI-syndroom: Lack of Imagination. In 20 minuten heeft Ank van Alebeek de hoogtepunten van de onderwijsavond in een beeldimpressie gevat.

Voor het komende schooljaar 2012/2013 is er weer een serie onderwijsavonden gepland.  Data, thema's en gasten, alsmede wijze van inschrijvingen vindt u hier. De avonden worden georganiseerd door het NIVOZ in samenwerking met hetkind. Ze vinden plaats in theater Maitland op landgoed De Horst, een kaartje kost 25 euro en de aanvang is 19.30 uur.

Lezing Prof. dr. Ferre Laevers. 

"De kracht van een procesgerichte benadering in het perspectief van talentontwikkeling en excellentie"

[vimeo 36267055]

Over Piaget: ''Piaget heeft gezien dat de wereld van het kind totaal anders is als de onze, fenomenaal, dat is een bocht nemen in het hele denken, dat is een aardschok, dat is een deel van de paradigmashift.''

Over Vygotsky: ''Ik heb nog amper de helft van Vygotsky begrepen.Wat hij vooral gezegd heeft, wat je maakt van de werkelijkheid wordt eer bepaald door de ander, door de cultuuur waarin je zit, door het taalgebruik .

En: ''Ieder maakt zijn werkelijkheid tot op zekere hoogte zelf. dat is de kern van het constructivisme. Ik heb een eigen unieke ervaring van deze werkelijkheid. Dat is de boodschap.''

De videoimpressie is gemonteerd door Ank van Alebeek. Camerawerk is van de hand van Dereck Oerlemans
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief