Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Onderwijs begint en eindigt bij het kind'

19 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Gertjan Kleinpaste van Een andere Blik op leren. ''Onderwijs begint en eindigt bij het kind'.

En als ik niet meer huil als ik de nevel zie over de stille velden. Hoe de zon zijn stralen breekt uit gaten in de lucht. Hoe vogels strepen trekken in hun vlucht. Als ik daarvan niet meer huil, wil ik dan nog wel bestaan? (Bram Vermeulen “De beuk er in”)

Is de wereld die we doorgeven aan de volgende generatie net zo mooi als toen wij hem kregen van onze ouders?  Dat is de vraag die mij in mijn werk inspireert. Liefst zou ik de wereld een stukje mooier achterlaten.

Dat wat kinderen op school leren, bereidt hen voor op het moment waarop zij de verantwoordelijkheid dragen voor de wereld. Doen zij dat met de kennis van gisteren? Met de inzichten van vandaag? Of met de mogelijkheden van morgen?

In een tijdperk waarin ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen, is het zaak over vaardigheden te beschikken waarmee je dat tempo de baas bent. Het gaat er al lang niet meer om wat je leert. Het gaat er om hoe je leert.

Wat mij inspireert in het onderwijs is hoe je kinderen in hun kracht plaatst, gelukkig laat zijn en van daaruit in staat stelt keuzes te maken en te leren. Het begint en eindigt bij het kind. Dat trof mij in wat ik las over Mr. Kanamori. En dat raakt mij bij Georges Lopez, leraar aan de dorpsschool Etienne-sur-Usson (Uit de film Etre et avoir 2002).

Wat het meest raakt, is dat één persoon het begin kan zijn van een verandering. Dat stimuleert en motiveert mij in mijn werk in het onderwijsveld.

Gertjan Kleinpaste,
Een andere blik op leren
www.andereblik.com

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief