Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Nu hoef ik niet meteen naar Bali te verhuizen, maar ik wil wel mijn gezin veel meer centraal hebben staan in mijn dagelijks leven'

4 oktober 2015

'In plaats van moe thuiskomen na een dag werken op een plek waar de kinderen nooit komen, wil ik dat mijn dagelijks werk veel meer aanwezig is in ons leven.' Jeroen de Jong wil het roer omgooien, met de mensen die hij het liefste om zich heen heeft: zijn vrouw en kinderen. Hij deelt zijn inspiratie en zet de eerste stap naar de vrijheid. 'Ik stap in een leven van aanpakken en aanmodderen, vallen en opstaan. Er is veel werk aan de winkel. Maar deze keer is het nog leuk ook.' Deze column verscheen eerder op kiind.nl. 

personal-freedomGreg Pearce heeft het goed voor elkaar. Hij ontwierp een programma dat zelfstandige muziekdocenten hun complete administratie ontneemt en maakte dat tot een grote hit. De zaak bleef groeien, zonder dat hij er erg veel voor hoefde te doen. Hij had iets goeds gemaakt en daar was en bleef vraag naar. Vervolgens maakte hij de stap waar veel ouders van dromen: hij nam zijn hele gezin mee op een reis en kwam nooit meer terug.

De combinatie van werk zonder vaste werkplek, thuisonderwijs en hang naar avontuur, maakt het mogelijk dat de familie Pearce met z’n vijven nu voorlopig op Bali woont en van daaruit tripjes maakt naar de familie thuis in de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld ook naar Italië. Op zijn website ‘Pearce on Earth’ doet hij daar op een aanstekelijke manier verslag van.

Ik hou van Greg Pearce. Hij is slim, heeft succes en zijn hart zit ook nog op de goede plek. Maar ergens ben ik ook wantrouwig. Is zijn verhaal niet te mooi om waar te zijn? Wat vertelt hij niet? En zou ik dat ook kunnen? Of zit ik daarvoor veel te vast aan mijn eigen opvoeding waarin risico’s vermijden en zekerheid voor alles hoog op de agenda stonden?

Nu hoef ik niet meteen naar Bali te verhuizen, maar ik wil wel mijn gezin veel meer centraal hebben staan in mijn dagelijks leven dan nu. Per slot van rekening zijn Wendy en de kinderen de leukste mensen die ik ken. Ik wil veel meer tijd bij hen zijn dan mijn fulltime kantoorbaan nu mogelijk maakt. Dat mag best op een prachtig strand op Bali, maar gewoon thuis rond de eettafel is mooi om mee te beginnen.

In plaats van moe thuiskomen na een dag werken op een plek waar de kinderen nooit komen, wil ik dat mijn dagelijks werk veel meer aanwezig is in ons leven. Ik wil dat ze snappen wat voor werk ik doe en ik wil dat ze dat zien. Net als heel vroeger, voor de industriële revolutie, toen de meeste vaders gewoon aan huis werkten, als boer, smid, pottenbakker of wat dan ook. Het lijkt me heerlijk als ze me af en toe kunnen helpen bij mijn werk. Zodat spelen, werken, leren en opgroeien veel natuurlijker in elkaar overlopen.

Ik wil graag geloven dat als we ons gezinsleven op die manier inrichten, mijn kinderen later het avontuur veel eerder aan durven gaan dan ik. Dat ze zich niet afhankelijk voelen van een opleiding die ze kiezen als ze 17 zijn. En dat ze zich later niet gevangen voelen in een baan die ze wel een vast inkomen, maar geen echte voldoening geeft. Ik wil dat ze er van overtuigd zijn dat ze hun eigen pad kunnen kiezen, maken en volgen.

Lees verder.

Jeroen de Jong is columnist bij Kiind Magazine en als De Praktijkvader op een missie om vaders te laten ervaren hoe ze de vader kunnen worden die ze echt willen zijn.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief