Na de Jo Frost discussie: 'Waarover gaat opvoeden? Liefde, praten, de wereld ontdekken'
9 juni 2015
'Nee, het is niet mijn intentie om De Supernanny onderuit te halen à la #stopjofrost', schrijft Saskia Heusèrr. Wel wil ze het hebben over wat opvoeding écht is, voorbij het gedragsmatige aspect. Haar bijdrage als start van een gesprek over wat het betekent om vader of moeder te zijn. 'Ouderschap is een intense ervaring die je leven verandert, met krachtige pieken en dalen.'De Britse Jo Frost, alias Supernanny, trekt met haar opvoedprogramma miljoenen kijkers. Minstens evenveel ouders gruwen van haar aanpak van dwarsliggend grut. #gojofrost en #stopjofrost laten zien dat met name de naughty step (het strafstoeltje) veel discussie oproept. De Volkskrant belichtte in het artikel van Ianthe Saha dat Ik doe het lekker toch de mening van Nederlandse pedagogen.
Nee, het is niet mijn intentie om De Supernanny onderuit te halen à la #stopjofrost. Wel wil ik een uitspraak die Micha de Winter in het krantenartikel deed, verder de wereld inbrengen. Simpelweg omdat deze wat mij betreft zo raak is. De Winter is van mening dat Supernanny en soortgelijke programma’s helemaal niet over opvoeden gaan. Ze gaan over het reguleren en conditioneren van gedrag en dat is maar een heel klein aspect van opvoeden. ‘Puppytraining’ noemt hij dat. Waarover opvoeden dan wel gaat? ‘Over liefde, praten, dingen uitleggen en samen de wereld ontdekken. Wat voor idealen heb je, hoe vorm je een identiteit, wie ben je, hoe ga je met mensen om, wat zijn je normen en waarden – dat is opvoeding. Dat is veel belangrijker dan alleen de afdeling gedrag’, aldus Micha de Winter.
En jezelf (laten) opvoeden tot ouder, hoe doe je dat? Door vallen en opstaan. En niet te vergeten: door erover te praten met andere ouders. Ouderschap is een intense ervaring die je leven verandert, met krachtige pieken en dalen. Sinds een aantal jaar - en drie kinderen rijker - ervaar ik groot plezier en opluchting door met andere ouders ervaringen uit te wisselen over ‘de achtbaan’ die het ouderschap met zich meebrengt. Vaak is het extra fijn als het niet (alleen) over de kinderen gaat maar (ook) over jou en mij als ouder.
Wie ben ik? Wat betekent het (samen) leven met kinderen en op welke manier geef ik vorm aan voor mij belangrijke waarden? Wie wil ik zijn als ouder? Terwijl ik onze middelste dochter zie rondrennen in haar Mega Mindypak (waar ze de laatste weken bijna in woont), denk ik aan het opvoedcredo ‘choose your battles’. Jij kan als ouder bepalen of een conflict belangrijk is of niet. Belangrijk? Ga het aan! Niet belangrijk? Laat het gaan. Dit ‘omdenken’, zoals auteur Berthold Gunster het noemt, past bij wie ik wil zijn als ouder en helpt mij om van opvoeden een levenskunstpraktijk te maken.
Ik ben nieuwsgierig wie anderen (willen) zijn als ouder. En ik zou graag met hen aan tafel willen zitten om ervaringen te delen en te onderzoeken wat vader of moeder zijn voor hen betekent! Bijvoorbeeld tijdens een gespreksavond over de betekenis van ouderschap.
En trouwens, Jo Frost mag wat mij betreft blijven zolang we maar niet vergeten waar opvoeden écht over gaat!
Saskia Heusèrr is onderwijskundig medewerker en trainer bij Centrum Humanistische Vorming en heeft zelf 3 kinderen. Zij geeft trainingen op het gebied van spel, kunst en groepsdynamica.
Reacties