Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Mussenackerland: De kinderen van de school regeren in het land

6 september 2015

'Via een officiële procedure met een echte sollicitatiecommissie is de rolverdeling bepaald. De directeur is door de kinderen benoemd tot koningin en zij opende de grens voor een kijkje in haar land.' Hoe leer je kinderen meedoen aan de maatschappij? De beste manier hiervoor is kinderen zelf laten ervaren hoe die maatschappij in elkaar zit. Een maatschappij bestaat niet uit losse vakken, maar is een geïntegreerd geheel. Schoolleider Larisa Rand beschrijft een project op De Mussenacker in Udenhout waarin ze zelf regeren in hun land.

Eens in de drie jaar ontstaat er een nieuw land binnen de grenzen van Udenhout. Openbare Jenaplanschool De Mussenacker werkt dan aan het WO-thema ‘maken en gebruiken’. De hele school staat in het teken van Mussenackerland. De kinderen van de school regeren in het land en leren hierdoor een beetje hoe de maatschappij in elkaar zit. Er is een restaurant, café, hobbywinkel, fruitwinkel, fabriek en een bank.

In de bovenbouw hebben de kinderen moeten solliciteren voor het bekleden van een functie in Mussenackerland. Via een officiële procedure met een echte sollicitatiecommissie is de rolverdeling bepaald. De directeur is door de kinderen benoemd tot koningin en zij opende de grens voor een kijkje in haar land.

Op de route naar de bank ‘Spenk’ waar een bovenbouwgroep de geldtransacties coördineert en de mutaties van de rekeningen van de andere groepen uit Mussenackerland bijhoudt, vertelt de koningin over de meuro’s, de geldeenheid van Mussenackerland: ’We kunnen in het buitenland niet met deze meuro’s betalen. Daarom heeft de bank een vaste wisselkoers ingesteld. Een meuro is een halve euro.’

Eenmaal bij Spenk aangekomen zet de baliemedewerker net de pinautomaat klaar. De allereerste pinautomaat met spraakherkenning. De oude automaat werkte niet naar behoren, dus moesten de bankmedewerkers met iets innovatiefs komen. Na lang beraad kwam de spraakherkenning. De baliemedewerker hoort de pincode, ziet het bijbehorende bankpasje en zodoende herkent hij welke groep geld wil opnemen. De bank verdient zelf door middel van transacties en baliewerkzaamheden.

Onderweg ziet de koningin dat de economie van haar land bloeit. Twee middenbouwgroepen maken zelfstandig jam en appelmoes. Voor de ingrediënten van deze producten moeten de kinderen naar de supermarkt in het buitenland om inkopen te doen. Als de jam of appelmoes klaar is, wordt uitgerekend wat de kostprijs van het product is en bepaald wat de verkoopprijs moet worden. Er moet natuurlijk wel winst gemaakt worden.

Aangekomen bij het restaurant, zien we dat er net een maaltijd wordt opgediend. De inwoners van deze middenbouwgroep vervullen allemaal een keer de rol van kok, ober en gast in het restaurant. De kinderen zoeken gerechten, doen zelf de inkopen, maken de placemats en de menukaart voor hun gerecht en bereiden de maaltijd. Een ander kind serveert de maaltijd en voorziet de gasten van een glaasje drinken.  Om het restaurant mooi aan te kunnen kleden, moeten de inwoners inkopen doen bij de hobbywinkel, beheerd door een bovenbouwgroep. Voor meer omzet hebben de exploitanten een echte bezorgdienst opgericht, waardoor de  inwoners zich niet naar de winkel hoeven te begeven.

Iedere groep heeft tijdens de opening van Mussenackerland een startkapitaal gekregen. Door de circulatie van de meuro’s blijft de economie draaiende. Sommige inwoners waren zo innovatief om te frauderen met het (door een kind ontworpen) geld. De beheerders van de bank waren alert en hebben elke meuro voorzien van een stempel op de achterzijde, waardoor het valse geld gemakkelijk onderschept kan worden.

De inwoners bedenken van alles om aan geld te komen. Er zijn tal van loterijen georganiseerd. Ook kunnen de inwoners klusjes doen voor de begeleidende inwoners, de conciërge en koningin. Er wordt driftig over het te betalen bedrag onderhandeld, maar het werkt wel. Mussenackerland is nog nooit zo schoon geweest.

Lees verder

Larissa Rand is schoolleider op De Mussenacker in Udenhout. Dit artikel verscheen eerder in Mensenkinderen, tijdschrift voor en door Jenaplan-onderwijs.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief