Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Morning papers: 'Ik dacht dat de relatie tussen leraar en leerling in onderwijs een rol speelt, maar nu denk ik...'

6 november 2014

Gabrielle Taus - toezichthouder op vijf middelbare scholen - maakt met Karin van Zutphen (schoolleider Wittering) en 12 andere onderwijskrachten een tiendaagse reis langs Essential Schools. Via Boston wordt ook deelgenomen aan het Fall Forum in San Fransisco. Gisteren legde de groep een bezoek af aan Francis W Parker, een middle en high school in een buitenwijk van Boston. Aan het eind van de dag wordt hen gevraagd te reflecteren rond de vraag: "I used to think... And now I think..." Twee blogs. 

HON_8235Over Parker School zeggen studenten dat zij op de eerste plaats leren wie ze zelf zijn en op de tweede plaats goed opgeleid zijn. De pedagogische relatie legt daarvoor de basis. De toon van fatsoen en respect klinkt door de hele school. De passie van de leraren is om van alle leerlingen de doelen haalbaar te maken. Hun feedback aan de studenten is messcherp en motiveert om verder te studeren.

Vragenderwijs zoekt het team zijn weg naar optimale antwoorden op de uitdagingen die The Ten Principles bieden. Dit beeld zien we terug in iedereen die we ontmoeten, in de lessen die we meemaken en de verhalen die met ons gedeeld worden door studenten, leraren en ouders.

Aan het eind van de dag wordt ons gevraagd te reflecteren rond de vraag:
"I used to think... And now I think..."

HON_8255Hieronder een aantal reflecties uit de groep die het bovenstaande beeld bevestigen.

  • Obama was right: yes we can, if you want to. Strong connectedness through shared vision. You need people with a passion for education.

  • I used to think teenagers do not like school. And now I think teenagers like to learn when they can do it in the Parker way.

  • I used to think that students were aware of something that was called à mission statement, but I heard now so many students on Parker articulate their experience of community and being a leader. So now I think the curriculum is important, but the goals of leadership and making healthy decisions are so urgent that we should start with it today.

  • I used to think that the relation between students and teachers matters, now I think even more that the relation is very important if not the most important.


HON_8295Ik dacht dat je toch vooral moest investeren in het overbrengen van kennis. Nu weet ik dat het leren hoe je de informatie verkrijgt, veel belangrijker is.

I used to think that a high school could be a place where students are seen, challenged, are engaged and enjoy learning. Today I have seen that it is possible.

Gabrielle Taus is verbonden aan het NIVOZ en tevens toezichthouder op vijf middelbare scholen.

 

 

Blog van Karin van Zutphen: 'Er is nog veel meer dan er nu gezegd kan worden'Keep it simple!


De tweede dag in Boston brengt ons als groep op een hele bijzondere plek. Caroline  Beasley, docent van een waarden gestuurde middelbare school Parker, haalt ons samen met haar man en baby al heel vroeg op en rijdt ons door New England. Dat we te maken hebben met een bijzondere vrouw is direct meer dan duidelijk. Haar quotes zijn fantastisch, zorgzaam, helder en doelgericht. Dit geldt voor de momenten tijdens de lange, maar zorgvuldige rit ("your comfort is my priority) en tijdens het hele bezoek aan Parker (enjoy the road of life).


Toch is er een verandering merkbaar zodra we over de drempel van Parker stappen. Er komt een focus en een vastberadenheid over deze vrouw met een missie en dat maakt haar nog doelgerichter dan ik in eerste instantie had kunnen opmerken.


De "ten common principles" zijn duidelijk, goed vertaald naar de praktijk, voelbaar in alle mensen en maken van deze school een plek waar iedereen graag is. Je mag er zijn zoals je bent en dat komt in de verschillende gesprekken die gepland zijn met docenten, studenten en ouders steeds weer naar voren (challenge yourself to be authentic).


Regelmatig word ik overvallen door kippenvel over mijn hele lijf en ook bij mijn reisgenoten merk ik een bepaalde emotie te kunnen lezen in hun ogen en volle bewondering. Er is nog veel meer dan er nu gezegd kan worden.


Less is more

Karin van Zutphen is directeur van Wittering.nl in Rosmalen.

Eerder verscheen een inleidend verhaal voor deze tiendaagse studiereis van de hand van Luc Stevens:
'Scholen waar principes tot in de diepste vezels geleefd worden. Scholen die leren wie je bent.'

En daarna de volgende blogs:

'Samen leren, door het stellen van vragen en uitstellen van antwoorden, is op Mission Hill een gewoonte'

'Het begint met vragen over toetsbeleid en leidt naar gesprek over liefde van leraren voor hun kinderen' 

 

IMG_3353-150x150Scholen die leren wie je bent


In het boek ‘The Essential Schools in de VS. Scholen die je leren wie je bent!’ beschrijft Rikie van Blijswijk scholen die hun onderwijs organiseren rond de ontwikkeling van het kind. Vanuit Common Principles verbinden leidinggevenden, docenten, kinderen en ouders zich aan een onderwijsgemeenschap. De scholen die op deze manier werken vormen met elkaar The Coalition of Essential Schools. Het boek neemt de lezer mee op ontdekkingsreis door deze scholen.

Voor meer informatie en bestellen kijk op: Scholen die je leren wie je bent

TEN Common Principles: tien filmpjes


De Coalition of Essential Schools hanteert Ten Common Principles. Achter de link vindt u een artikel en een filmpje!

1: Learning to use your mind well

2: Less is more

3: School goals should apply all students

4: Personalization

5: The student as worker, teacher as coach

6: Demonstration of mastery

7: Creating a tone of decency and trust

8: Commitment to the entire school

9: Resources dedicated to teaching and learning

10: Democracy and equity

 

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief