Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Mindfulness en onderwijs: 'Ik hoorde hem zeggen dat zen ook maar on-zen was'

21 maart 2015

Hij zei dat in reactie op mijn ‘Zo, de hele zaal is zen’, wat ik riep na een mindfulness-oefening voor 300 man. We waren buren op een avond van het NIVOZ in Driebergen.  Op deze onderwijsavond sprak Anne Speckens - hoogleraar psychiatrie aan het Radboud - over de toepasbaarheid van mindfulness in het onderwijs. Helmar Niemeijer schreef er een blog over. Haar blog. 'Ik zie wat mindfulness oplevert. Voor de ander en voor mezelf. Dus ik ben vóór. '

kidsMindfulness. Wat het is? Zonder oordeel, bewust in het hier & nu leven. En ja, daar krijgen sommige mensen erge jeuk van. En ja, er was nog weinig onderzoek gedaan naar mindfulness in het onderwijs en het onderzoek dat er was, is wellicht als ‘bias’ te bestempelen. Die jeuk en eventueel gemis aan wetenschappelijke grond werd benadrukt in een artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Terwijl datzelfde artikel ook een korte testimonial van een cabaretière weergeeft. Een cabaretière die heeft ervaren hoe mindfulness haar hielp om haar angststoornis onder ogen te zien en daarmee een minder groot deel van haar leven in te laten nemen.

Of het mensen jeuk geeft, of mensen het een hype vinden en of er geen gedegen wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag ligt: allemaal meningen die bij mij in de categorie ‘Lekker Belangrijk’ vallen. Want ik zie wat mindfulness oplevert: rust, concentratie, meer focus, minder last van dwangmatige gedachten (ja heus, die hebben we allemaal in meer of in mindere mate). En vooral: compassie. Voor de ander en voor jezelf. En hoe mooi zou het zijn als we dit onze kinderen thuis en op school mee kunnen geven. En hoe mooi zou het zijn als onze leerkrachten hierdoor minder werkdruk en meer plezier zouden kunnen laten ervaren.

Kortom: ik ben voor! Vóór mindfulness. Kon zo maar eens zijn dat ik naar het congres ga, waar Kabat-Zinn himself spreekt over mindfulness in gezin en onderwijs.

(Oh, en om nog wat met niet wetenschappelijk onderbouwde cijfertjes te doen: de lezing van het NIVOZ in Driebergen scoorde een 7 op de schaal van Helmar. De materie was interessant, de vragenronde goed en de beschouwing van Luc Stevens briljant.)

Helmar Niemeijer is bestuurssecretaris van openbaar onderwijsbestuur Zwolle en regio.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief