Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Met een growth-mindset op weg naar zelf-verantwoordelijk leren'

14 februari 2015

Kim van Haeften ontmoette op een studiedag over hoogbegaafdheid Marianne Rietveld. Nu wist ze als leraar op De Torenuil in IJsselstein al aardig wat van dit thema, maar Marianne bracht iets nieuws. Zij prikkelde en niet in de laatste plaats door de aankleding van de, anders zo kale, studieruimte. 'Marianne vulde de ruimte met kleedjes en kaartjes én met een mooie boom, prachtige pennen en slijpers, maar vooral met haarzelf.' Er volgden prachtige verhalen over het 'zien' van deze kinderen en het luisteren naar deze groep kinderen. Hieronder een van haar verhalen: 'Met een growth-mindset op weg naar zelf-verantwoordelijk leren'.

In mijn praktijk, waar ik met name hoogbegaafde leerlingen begeleid, heb ik bijna dagelijks momentjes die bij mij een glimlach op mijn gezicht toveren. Opmerkingen van een leerling (Op mijn vraag met welk gevoel hij elke dag naar school gaat antwoord hij: 'Mijn gevoel is neutraal, PH7 dus…') of het moment waarop een kind ineens inziet wat hem belemmerd, wat hij nodig heeft om werkelijk te kunnen doen wat hij graag zou willen. Ik ben blij dat ik dit werk mag doen. 'En ik ben blij dat jij dit werk doet', aldus een blije ouder, onlangs via een berichtje op Facebook.

Het volgende verhaal gaat over een leerling die in groep 8 zit (en al de Cito heeft gemaakt). Hij kwam bij mij, omdat hij graag meer gemotiveerd voor zijn schoolse werkzaamheden wilde worden. Hij wist het allemaal wel, maar op school lukte het maar niet. Hij wil graag dierenarts worden en heeft daar dus VWO voor nodig en daarvoor heeft hij weer een hoge score op de Cito voor nodig en daarvoor zal hij op school toch iets meer moeten gaan laten zien dan hij tot nu toe gedaan had.

Tot zover de inleiding.

Tijdens de eerste bijeenkomst ben ik met deze leerling ,met behulp van diverse tools, een mindmap gaan maken over zichzelf. Het vertellen over jezelf naar aanleiding van een gestelde vraag  gaat makkelijker dan een lijstje met vragen afwerken. Iedere keer mag hij zelf een kaartje omdraaien en de vraag beantwoorden. Er mag één keer een joker op een kaartje gelegd worden, als je een vraag echt niet wilt beantwoorden (Dilemma.  Als ik de joker nu inzet weet ik niet of ik hem later misschien ook zou willen inzetten). Een herkenbaar denkpatroon voor de hoogbegaafde leerling.

Aan het eind van de eerste bijeenkomst ging hij blij naar huis. Ik vraag altijd wat een bijeenkomst gebracht heeft. Deze jongen zei: 'Ik heb zoveel over mezelf geleerd en ik weet nu ook dat ik veel over mezelf nog niet weet. Gaan we volgende keer verder?”
"Maar natuurlijk". Dat hebben we gedaan. Het mindmappen geeft hem visueel inzicht in zichzelf, maar ook in de zaken die hem bezighouden. Ik faciliteer en de leerling geeft zelf de antwoorden. Na de tweede sessie zei hij: 'Ik vind dit zo leuk, maar je zou me helpen om gemotiveerd te raken voor m’n werk, omdat ik naar het VWO wil.'

Ik antwoordde hem: 'Ik ga je niet motiveren; ik ga je helpen zelf te ontdekken waar je wel gemotiveerd voor bent en hoe je dat kunt gebruiken om ook voor schoolse zaken gemotiveerd te raken.' Hij antwoordde: 'Dus volgende week gaan we een mindmap maken over mijn motivatie. Daar kan ik mooi deze grote mindmap bij gebruiken. Dat is fijn! Ik heb er nu al zin in.'

Hoezo niet gemotiveerd?!

Dat is mooi en dat zijn de cadeautjes. De leerling krijgt in de gaten dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen en niet de juf, moeder of coach. Ik loop graag een stukje mee om de leerling zelfverantwoordelijk te durven laten worden voor zijn eigen leven en leren.  De weken erna hebben we hard gewerkt, veel mindmappen gemaakt, en veel gepraat over de onderwerpen van de mindmaps. Gaandeweg de weken van coaching kwam hij steeds dichter bij zichzelf, ontdekte dat hij zelf door zijn eigen gedachten zijn gevoel kon sturen en daardoor dus ook de motivatie om door te zetten zelf kon regelen.

Met een growth mindset op weg naar zelf-verantwoordelijk leren. Mooi!!

Op de website De wijswijzer  leest u meer over Marianne en haar werkzaamheden.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief