Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Meneer Biesta, vertel me alstublieft, wanneer begint uw volgende cursus?

9 september 2016

Op de eerste Onderwijsavond in Driebergen nam hoogleraar Gert Biesta zijn 300 toehoorders in het stijf uitverkochte theater Maitland mee in zijn gedachtengang en vragen bij het thema 'Terugkeer van de pedagogiek?'. Marlies Bras was door alle input na afloop verrijkt en verward. Want wat zei Biesta zojuist nou over 'leren' en 'begrijpen'. Hoorde ze het goed? 

IMG_7911Gefrustreerd liep ik weg na de lezing van Biesta
De lezing waarin Gert Biesta een paar woorden sprak over de cursus waarin hij studenten verbood om te leren en te begrijpen, zodat ze aangesproken konden worden.
Punt.

Dat was het.
Niet veel meer woorden werden door hem besteed aan dit onderwerp.
Vragen bleven onbeantwoord.
Want: hoe doe je dat dan ‘niet leren?’
Dat was onmogelijk.
In mijn ogen.

De volgende ochtend werd ik wakker.
Met een nieuw inzicht.
‘Niet leren’ is een hele kunst.
Punt.

Even was ik blij.
Want ik geloofde dat ik…
Toen kwam de klap.

Ik had de regels van de meester nu al overtreden.
Dat was nog maar het begin van de ellende.
‘Want’, zo vroeg ik mij af, ‘Hoe kan ik de kunst van het ‘niet leren’ ooit beheersen als ik ‘niet mag leren’ om dat te doen?’

Ja, ja.
Ik weet het.
Ik heb nog een hoop te leren.

Meneer Biesta, vertel me alstublieft, wanneer begint uw volgende cursus?

Marlies Bras is coach en oud-leerkracht en publiceert met grote regelmaat columns op haar blog. Ze is al enige jaren aangesloten bij het bloggerscollectief van hetkind.

Gert Biesta bekleedt vanaf 1 april de NIVOZ-leerstoel 'Pedagogische dimensies van onderwijs, opleiding en vorming' bij de Universiteit van Humanistiek. Hij opende woensdag 7 september de serie Onderwijsavonden in Driebergen waarmee NIVOZ/hetkind inspiratie, legitimatie en verbinding biedt aan onderwijs- en opvoedontwikkelaars en werkers, in het bijzonder leraren en schoolleiders om hen in hun praktijk te sterken.

Video


Een (integrale) videoregistratie van de Onderwijsavond met Gert Biesta is binnen afzienbare tijd terug te zien op NIVOZ-website en op dit platform van hetkind.

kelchtermans1_optGeert Kelchtermans op 29 september


Na Gert Biesta is de komst van Geert Kelchtermans – verbonden aan de KU Leuven – naar Driebergen (op donderdag 29 september) opnieuw een garantie voor een onderhoudende inspirerende Onderwijsavond. Scholen zijn plaatsen waar onderwijsprofessionals deskundig en geëngageerd gestalte geven aan hun beroep. Vertrekkend van deze positieve stelling bespreekt Kelchtermans drie onderling verbonden thema’s: praktijk, professionaliteit en verantwoordelijkheid. Zijn titel: ”Dé school, dé docent, dé directeur… bestaan niet’. Theater Maitland op landgoed De Horst vormt andermaal het sfeervolle toneel en de verzamelplek.

Lees hier meer over losse kaarten.

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief