Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Mark is 'echt klaar' met Abdul. En meester Martin mag het oplossen...

20 juni 2016

'Meester, ik ben er nu echt goed klaar mee. Het wordt tijd om hier iets aan te doen.' Met zijn handen in de zij staat Mark voor Martin Dogger, zijn leraar op De Schatkamer in Zwolle. Hij zet met fronsende wenkbrauwen en handgebaren zijn woorden kracht bij. 'Het gaat echt al een tijdje zo. Misschien moet hij maar uit de klas gezet worden.' Ferme taal voor iemand uit groep 4. En ook een wens die Martin aan het denken zet. Zijn blog over hoe kinderen problemen zelf kunnen oplossen, door gesprek en afstemming. En met een klein zetje van de meester. Deze column stond eerder in het magazine De Nieuwe Leraar.

stoeiennnWant wat maakt dat Mark zijn klasgenoot niet meer in de klas wil? Natuurlijk, Abdul kan gedrag laten zien dat vervelend is. En hij is vooral heel enthousiast bij elke toenadering. Abdul is nieuw in de klas, net een half jaartje aanwezig. Hij wil vrienden maken en speelt dus graag met de andere jongens mee. Politietje, pakkertje, tikkertje, elk spel met een fysiek aspect spreekt hem aan. Daarbij wordt wel eens geduwd en getrokken. En soms gaat dat mis.

Ik spreek met Mark af om tijdens de pauze met ze mee te spelen. Wat ik zie, is normaal gedrag voor jongens uit groep 4. Maar waar een te harde duw door andere jongens wordt afgedaan met een simpel sorry, lijkt het alsof Mark van Abdul minder kan hebben. Wat ook opvalt: als Syb precies hetzelfde doet als Abdul, beoordeelt de groep dat anders. Deze acties worden wel geaccepteerd. Is dat dan het lot van een buitenstaander, een jongen die later in de groep wordt opgenomen?

Ik weiger om het erbij te laten en regel een gesprek tussen Syb en Abdul. Ik ben erbij, om te sturen en verduidelijken als het nodig is. Maar het blijkt dat de jongens het goed zelf kunnen. Abdul geeft zijn wensen aan. Hij wil graag vrienden maken in de klas en vertelt dat hij inderdaad van stoeien houdt. Syb vertelt dat hij ook graag stoeit en best vrienden wil worden. Abdul staat alleen soms te dichtbij naar zijn zin. De jongens oefenen samen hoe je het best met elkaar praat en afspraken maakt om te spelen. Ze gebruiken hun armen om te laten merken aan elkaar wat een prettige afstand is. Ik kan gerust even weggaan. Als ze later bij me komen om toe te lichten wat ze afgesproken hebben, zie ik de afstemming in hun lichaamstaal. Het gesprek was goed en Abdul wordt weer opgenomen in de groep. Het stempeltje “Approved by Syb” was blijkbaar nodig.

Twee weken later lopen we naar de gym. Abdul en Mark lopen naast elkaar. Geen vaste maatjes in de rij, maar er volgt een prettig en geanimeerd gesprek over Minecraft, YouTube en andere onderwerpen voor jongens uit groep 4. Er is niet genoeg tijd om alles te bespreken voor de gymles begint. Hier is Mark inderdaad nog niet klaar mee.

 Martin Dogger is onder meer leraar in groep 4/5/6 op basisschool De Schatkamer in Zwolle. Samen met zijn leerlingen geeft hij inhoud en kleur aan onderwijs. Dit is zijn eigen website OverOnderwijs. 

Met toestemming van Marion van Weeren, van De Nieuwe Leraar, gepubliceerd.

DNL

De Nieuwe Leraar is een lijfblad voor nieuwsgierige leraren in het primair onderwijs. De Nieuwe Leraar is een platform waar leraren elkaar kunnen vinden, van gedachten kunnen wisselen en met elkaar in gesprek kunnen gaan. We laten elkaar zien hoe het ook kan, hoe het beter kan , en waarom dan, en waartoe.
Meer informatie: http://denieuweleraar.nu/

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief