Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Lintjesregen: Ook voor Timo, die wakker ligt en piekert... over zijn moeder

7 mei 2015

Onlangs is de lintjesregen weer geweest. Vrijwilligerswerk en andere belangeloze inzet voor anderen wordt beloond met een koninklijke onderscheiding. Meestal zijn het wat oudere mensen die zo’n lintje ontvangen. Maar Lonneke Bindels ziet ook jonge mensen die dat verdienen. Zoals Timo, de jongen die zij begeleidt op weg naar een mavo-diploma.


download (16)Timo komt al jaren bij ons over de vloer. Vriend van een van onze kinderen. Vorig jaar gezakt voor zijn eindexamen mavo. Nu mag hij gaan herkansen.


Timo zorgt voor zijn moeder, die psychische problemen heeft en in de schuldsanering zit. Haar laatste vriend is zo’n twee jaar geleden bij haar weggegaan. Timo heeft een oudere broer van een andere vader. Die broer woont inmiddels op zichzelf.


Timo’s vader weet niet wat Timo thuis allemaal voor zijn moeder doet. Dat zij onlangs een overdosis pillen heeft genomen en dat Timo de hulpverleners moest alarmeren. Als vader dat wist dan zou hij Timo onmiddellijk sommeren zijn moeder te verlaten om bij hem te komen wonen. Hij weet ook niet dat Timo regelmatig niet zijn huiswerk thuis kan maken omdat hij bijvoorbeeld niet over internet kan beschikken vanwege niet betaalde rekeningen, en dat hij boodschappen doet voor zijn moeder en hem met het geld dat hij zelf verdiend met zijn bijbaan.


Hij is regelmatig te laat op school, omdat hij thuis van alles moet regelen voor zijn moeder, omdat hij wakker ligt van hoe zaken nu verder moeten, hoe zijn toekomst verder moet. Hij heeft ondanks zijn schoolverzuim en zijn thuissituatie keihard gewerkt dit jaar en staat er wonderwel goed voor op dit moment. Zijn examens gaan binnenkort van start en hij gaat het halen, zodat hij verder kan op de vervolgopleiding waar hij zo graag naar toe wil… zodat hij kan werken aan zijn toekomst. Zijn moeder laat hij voorlopig niet alleen. Zij heeft hem nodig.


Ik wil zo graag voor hem – en alle andere kinderen die de zorg voor een ouder combineren met hun school- een lintje.


Dat hij dat krijgt bij zijn diploma-uitreiking. Als iemand het verdient...


Lonneke Bindels is trainer/coach in het onderwijs en blogger.


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief