Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Leerkrachten hebben ouders nodig om te weten hoe hun leerling thuis is en leert'

8 juli 2013

Saskia van Dongen geeft aan dat er grofweg drie niveaus zijn waarop scholen met ouders communiceren. Bij het eerste niveau gaat het vooral om informeren, op het tweede niveau is er sprake van uitwisseling. ''Maar pas als je overgaat op het derde niveau is er sprake van echte samenwerking, zijn de ouders en de school gelijkwaardig, vullen ze elkaar aan als expert en gaan ouders en leerkracht samen op zoek naar wat het beste is voor het kind.” In een interview met Elsbeth Teeling pleit Van Dongen - adviseuse bij Marant - voor meer gelijkwaardige interactie.  'Goede samenwerking tussen ouders en school doet er toe. Je verhoogt er het welbevinden en de prestaties van kinderen mee.'

Van Dongen: “Ouders willen een leerkracht die ziet waaraan hun kind behoefte heeft, maar ook iemand die hun vraagt wat het kind nodig heeft, zowel op school als thuis. En leerkrachten hebben op hun beurt ouders nodig om te weten hoe de leerling thuis leert. Leerkrachten hebben hier immers geen eigen waarneming van. Wat er thuis gebeurt is voor hun onzichtbaar.” Van Dongen benadrukt dat het belangrijk is om wel te weten wat er achter de voordeur gebeurt. Om te voorkomen dat je een eenzijdige gedachte hebt van wat de ouders doen.

Waar praten de ouders thuis bijvoorbeeld met de leerling over? “Wij doen thuis veel rekenspelletjes, praten over maten en hoeveelheden en zoeken naar oplossingen,” vertelt Van Dongen. “Terwijl andere gezinnen misschien meer met taal bezig zijn.” Dit is allemaal informatie die een leerkracht een completer beeld van het kind geeft en informatie die de leerkracht kan gebruiken bij het gesprek met de ouders. Zodat je samen kunt beslissen op wel-ke gebied jij als leerkracht het beste kunt ondersteunen en wat het kind vooral thuis ‘haalt’.

Lees verder in dit artikel uit de nieuwsbrief  Frappant  van Marant.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief