Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Laat leerlingen zichzelf beoordelen en geen vinger meer opsteken'

13 december 2013

Een van de eerste vragen die elke leraar zichzelf stelt, is hoe hij zijn leerlingen op een effectieve manier iets kan bijbrengen. Dylan Wiliam beantwoordt deze vraag al in de titel van zijn boek: 'Cijfers geven werkt niet.' In navolging van John Hattie stelt hij formatieve evaluatie voor, ofwel: leerlingen hun eigen werk laten beoordelen. René Kneyber zag het een revolutie teweeg brengen in zijn klas en geeft er 28 januari in Utrecht een workshop over. 

download (19)'Cijfers geven werkt niet' is een vertaling van Wiliams boek ' Embedded Formative Assessment.' Kneyber was een van de redacteurs en vertalers van het boek. Hij leidt het boek als volgt in: 'Simpele, duidelijke, no-nonsense adviezen om formatieve evaluatie in de les toe te passen en die door de BBC prachtig vastgelegd zijn in de documentaire The Classroom Experiment' (zie meer daarover in dit bericht).

Kneyber gaat verder: 'Ik ben gestopt met cijfers geven (tenzij leerlingen klaar zijn met het leren), het opsteken van de hand is verboden, ik toets enkel nog zeer gefocust, en leerlingen zijn voortdurend op zoek naar zinnige feedback.'

Wiliam geeft in zijn boek tips waarmee je als leraar continue kunt controleren of je leerlingen het doel van een les hebben begrepen, of je les geland is en welke informatie ze nog nodig hebben om het einddoel te bereiken.

Workshop

Op 28 januari 2014 geeft Kneyber op praktische en interactieve wijze een eerste kennismaking met de methodes die vallen onder de naam ‘Formatieve evaluatie’.

prijs: €150 (incl. BTW)

tijd: 13:00 – 17:00 uur

locatie: Utrecht


Evalueren kan twee doelen hebben, formatief (om ervan te leren) en summatief (om het leren te beoordelen). Vaak denken we wel dat cijfers motiverend zijn – en dat kinderen er beter hun best van gaan doen- maar onderzoek laat juist het tegenovergestelde zien.

In deze workshop komen andere manieren aan bod om inzicht te krijgen in het begrip van leerlingen. Waardoor de docent beter op begrip of onbegrip kan inspringen. Doordat leerlingen het idee krijgen dat er echt naar ze geluisterd en rekening met ze wordt gehouden, zijn ze gemotiveerder.

Voor een uitgebreider verhaal over Formatieve Evaluatie lees dit artikel: http://www.didactiefonline.nl/images/stories/Tijdschrift/2013_januari/Kneyber.pdf

Alle deelnemers krijgen het boek ‘Cijfers geven werkt niet’ van Dylan Wiliam. De cursus is geschikt voor PO-, VO-, mbo- en hbo-docenten. Meld je hier aan.

Dylan Wiliam is oud-leraar, emeritus hoogleraar Educational Assessment in Londen en ook bekend als 'assessment guru'. 

René Kneyber is docent wiskunde en auteur van ‘Orde Houden in het vmbo’

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief