Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Kunst is een essentieel spel om te overleven'

14 september 2014

Kunstprojecten zijn leuk, maar worden kinderen er ook wijzer van? Wetenschapsjournalist Mark Mieras legt in dit filmpje van vijf minuten uit waarom kunsteducatie broodnodig is voor het kinderbrein. 'Kunst is een essentieel spel om te overleven, en daarom is het belangrijk dat scholen kunstonderwijs serieus nemen.' Kijk en luister mee.

kunstWe toetsen een school vaak op overgedragen kennis, wat weten kinderen, wat kunnen kinderen? Maar de ontwikkeling van hun hersenen is minstens even belangrijk. En het leuke is dat gaat hand in hand. terwijl leerlingen voor aardrijkskunde plaatsnamen aan het leren zijn, trainen ze op hetzelfde moment ook hun geheugen. En leren ook te vertrouwen op dat geheugen. Voor kunsteducatie geldt hetzelfde, terwijl ze aan het tekenen zijn, leren ze ook te kijken. Terwijl ze aan het musiceren zijn, leren ze ook te luisteren.

 

Een goede tekenleraar leert een leerling niet alleen om zijn potlood goed te gebruiken, maar ook om zijn hersenen goed te gebruiken.


En misschien wel het belangrijkste van kunsteducatie is dat het leerlingen leert te experimenteren. Kunst stimuleert kinderen om hun creatieve capaciteiten te ontwikkelen.

 

 

Een goede dramadocent leert zijn leerlingen niet alleen wie Shakespeare was, maar ook wie ze zelf allemaal zouden kunnen zijn


Enthousiasme is de motor achter ontwikkeling van hersenen. Kijk mee...

Dit filmpje is gemaakt in opdracht van Kunstgebouw, de provinciale organisatie voor kunst en cultuur in Zuid-Holland. Kunstgebouw brengt jaarlijks zo'n 135.000 leerlingen in Zuid-Holland in contact met kunst.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief