Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Kings of War jr, welke impact heeft deze theatervoorstelling op onderwijs, op jou als leerkracht

Zelden maakte een theatervoorstelling zoveel los als Kings of war jr. onder regie van Toneelgroep Amsterdam. Leiderschap is het centrale thema. En bezoekers worden fanatieke spelers en deelnemers. Niemand kan zich immers aan de samenleving onttrekken. ‘Deze voorstelling verdient het om door iedereen – op scholen en in alle organisaties – beleefd te worden,’ schreef NIVOZ-medewerker Rob van der Poel in het voorjaar van 2016. Anderhalf jaar later - op maandagavond 27 november 2017 - was er een gelegenheid, exclusief voor onderwijsmensen, voor leraren, schoolleiders en betrokken ouders, in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Mascha Enthoven en Gerard de Jong verzorgden namens stichting NIVOZ het inhoudelijk gesprek achteraf, nadat het stof weer enigszins was neergedaald. Met een kleine tachtig deelnemers zat de arena vol. Hier lees je de reflectie van Mascha.

Synopsis Kings of War jr.
In Kings of war jr. verkenden de spelers – samen met het publiek – de arena van de macht. Ze stellen zichzelf en jou daarbij de vraag: welke eigenschappen heeft de perfecte leider? Wie heeft het recht om te beslissen? En waar ligt de grens? Geïnspireerd door Shakespeares koningsdrama’s Henry V, Henry VI en Richard III gidsen de spelers hun publiek door een avontuurlijk spel over macht, leiderschap en verantwoordelijkheid. Natuurlijk, de jongeren hebben de toekomst. Maar kijkend naar Nederland vragen zij zich af: voelen wij ons nog verbonden met onze leiders? Of is het tijd voor een frisse wind? De regie van Kings of War jr. was in handen van Karlijn Benthem en Rosa Fontein.

‘Is dit een spel? Of toch een toneelstuk? Allebei en méér dan. Want, zo blijkt als we eenmaal onderweg zijn, er zijn opvallend veel gelijkenissen met het dagelijks leven, met onze samenleving, met kleine en grote ‘onverkwikkelijkheden’. Met hoe ik me als mens verhoud tot de ander, tot een democratie, tot gezag of autoriteit, of tot macht – zoals je het ook kan zien en beleven. Welke leider ben ik eigenlijk zelf?’ uit: ‘Kings of War jr kruipt onder je huid’

TA-junior
Sinds 2002 maakt Toneelgroep Amsterdam jaarlijks een juniorproductie: een jongerenversie van een TA-voorstelling. Twintig geselecteerde spelers (tussen 14-20 jaar) worden geregisseerd door twee theatermakers van de afdeling educatie. De spelers onderzoeken, proberen, repeteren en spelen uiteindelijk 18 x de voorstelling. Zij worden hierbij ondersteund door professionele technici, dramaturgen en productieleiders van TA. De jongeren krijgen de kans om hun talenten te ontwikkelen en meedoen aan de juniorproductie vormt een ervaring voor het leven. Kings of War was de voorstelling van 2016, maar ging anderhalf jaar later in reprise. Dat is nooit eerder vertoond. Maar niet voor niets.

NIVOZ en TA
In samenwerking met stichting NIVOZ (Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken) bood Toneelgroep Amsterdam een gelegenheid aan onderwijsmensen om het theaterstuk te bekijken en na afloop in gesprek te gaan. Naast het thema ‘leiderschap’ waren  er vragen te stellen rondom de rol die onderwijs heeft (en jij?) in de samenleving van nu en de toekomst. Hoe leef jij vanuit deze verantwoordelijkheid? Wat zie je jezelf doen, hoe zou je het willen? Wat betekent een begrip als volwassenheid in deze dynamiek?

Coördinatie was bij NIVOZ in handen van Rob van der Poel: [email protected]

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief