Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kinderen van De Hondsberg, dertien jaar later

25 maart 2012

In 1998 maakte filmmaker Roel van Dalen voor NCRV Dokument een zeer succesvolle 5-delige televisieserie over het observatiecentrum De Hondsberg in Oisterwijk. daar worden kinderen met (licht) verstandelijke beperkingen en ernstige gedragsproblematiek en hun ouders met liefde en zorg begeleid. In 'De Kinderen van De Hondsberg - 2011' zoekt Roel van Dalen zijn hoofdpersonen opnieuw op. Ze zijn inmiddels jongvolwassenen. Met vallen en opstaan proberen ze hun leven vorm te geven. De documentaire is in twee delen weergegeven. Jan Schalkx zet er zijn persoonlijke noot bij.


In dit portret, waarin de kinderen de hoofdrol spelen, wordt op een gevoelige manier getoond hoe het nu 13 jaar later met hen gaat.

Ik kan me nog goed herinneren welke indruk mijn eerste kennisname van de Hondsberg op mij maakte. Als welpje van 9 was ik op zomerkamp en een van de jongens verhaalde over de kinderen en de verschrikkingen op de Hondsberg.  Waar hij het vandaan had en welke horrorverhalen hij allemaal te vertellen had, weet ik niet meer. Het voedde  wel mijn angst voor het andere, het onbekende en het vreemde.  Mijn beeld werd bijgesteld door de kinderen van het orthopedagogisch instituut, waar ik later als beginnend groepsleider werkte.

Roel van Dalen brengt ons dicht bij de kinderen, ouders en begeleiders van de Hondsberg. Zij worden  van vlees en bloed, met alle hoop en frustraties die daar bij horen.

Hij helpt ons met zijn verfilming compassie te vinden voor meisjes en jongens in vergelijkbare omstandigheden en weet ongemerkt vooroordelen te ontzenuwen.

Bekijk de trailer:


Of ga direct naar de documentaire:
Deel 1 - http://dokument.ncrv.nl/ncrvgemist/23-10-2011/ncrv-dokument-kinderen-van-hondsberg-2-deel-1

Get Microsoft Silverlight

Deel 2 _ http://www.ncrv.nl/ncrvgemist/30-10-2011/ncrv-dokument-kinderen-van-hondsberg-2-deel-2
Get Microsoft Silverlight

Aangebracht door: Rob van der Poel. Aanvullende tekst: Jan Schalkx
Deze documentaire van Roel van Dalen werd in het najaar 2011 uitgezonden door de NCRV.


 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief