Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kinderen ontwerpen, onderhouden en beheren schoolplein

10 september 2011

Schoolpleinen zijn krap, saai en een flink aantal is na schooltijd gesloten. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een inventarisatie die Jantje Beton liet doen naar schoolpleinen in Nederland. Gelukkig zijn veel scholen op zoek naar een nieuwe aanpak, zoals de Freinetschool in Delft. Het goede nieuws is dat het anders kan”, aldus Rob van Gaal, directeur van Jantje Beton, “Door schoolpleinen open te stellen kan het een belangrijke speelfunctie voor een buurt krijgen. Ook het betrekken van kinderen en de buurt bij ontwerp, onderhoud en beheer levert een belangrijke verbetering.”
.............................................................................................................................................................................................................................


Jantje Beton liet de Onderzoekerij een inventarisatie doen naar de stand van zaken op schoolpleinen in Nederland. Hieruit blijkt dat er geen wettelijke norm is voor de omvang van schoolpleinen. Gemeentelijke richtlijnen schrijven 3m2 per kind voor (bij nieuwe scholen). Dat zijn 2380 kinderen op een voetbalveld. Hoewel het voorzieningenniveau relatief hoog is, zijn veel kinderen ontevreden over hun schoolplein: 43 procent vindt zijn schoolplein saai en 60 procent wil meer ruimte voor sport en spel. Daarnaast wil 71 procent van de kinderen meehelpen met de inrichting en onderhoud van het schoolplein. Tenslotte is een derde van de Nederlandse schoolpleinen na schooltijd niet toegankelijk. In het zuiden van het land is dit zelfs bijna de helft van de schoolpleinen.Freinetschool
Op de Freinetschool in Delft pakten ze het anders aan. Samen met kinderen van school en uit de buurt ontwierpen ze een nieuw schoolplein dat ook na school toegankelijk is. Door creatief om te gaan met de buitenruimte loopt het schoolplein nu vloeiend over in de openbare ruimte waardoor er meer plek is om te spelen. Locatiedirecteur Els Slats: ”De kinderen zijn enorm blij met hun nieuwe schoolplein en de buurt is een speelplek rijker.”

Bron: website van Jantje Beton

Filmpje You Tube.

Met het oplaten van ballonnen is het nieuwe schoolplein van basisschool spil Fellenoord feestelijk geopend. De school heeft 50.000 euro gekregen van Jantje Beton om het schoolplein opnieuw in te richten.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief