Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kersttoespraak: 'Lente in het onderwijs'

19 december 2011

Marcel Kesselring richt zich met deze bijdrage tot de koningin. Hij roept alle docenten en schoolleiders van Nederland op te laten zien wat er voor moois gebeurt in hun scholen, hoe zij de verbinding zoeken en social media inzetten om bruggen te bouwen en leerlingen te boeien, hoe zij leren van leerlingen en een brug slaan naar ouders? Daarmee krijgt de kersttoespraak wellicht de inhoud die hij volgens Kesselring verdient.

Majesteit,

Het is nog geen kerst maar waarschijnlijk bent u nu al bezig met het schrijven van de kersttoespraak. Misschien kunnen wij u helpen met een positieve bijdrage vanuit het onderwijs. Ook in het onderwijs was het een bewogen jaar. Er moet me wel even iets van het hart. Vorig jaar had u het in uw toespraak over het feit dat u verschillen ziet als startpunt voor dialoog.

“Uiteenlopende opvattingen horen natuurlijk bij een open samenleving. We kunnen de verschillen niet ontkennen maar moeten ze zien als startpunt voor maatschappelijke dialoog.”

“Door ons te richten op een gemeenschappelijk perspectief kunnen wij trachten angst en argwaan te overwinnen en een goede balans te vinden tussen ‘wij’ en ‘zij.”

Hiermee benadrukt u de verschillen om dan vervolgens te zoeken naar gemeenschappelijkheid. In het afgelopen jaar heb ik me ontzettend opgewonden over hoe met name de media juist het tegenovergestelde deed. Er werden continue mensen tegen elkaar uitgespeeld of er werden onmogelijke stellingen geposteerd, omdat dit blijkbaar goed scoort op tv. Dit levert absoluut geen bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs.

Weet u waar ik het over heb? Heeft u de avond van het onderwijs gezien? Bekijk het anders op uitzending gemist, dan ziet u zelf hoe voor- en tegenstanders in debat gaan over de stelling ‘ICT is de belangrijkste sleutel tot beter onderwijs”. Natuurlijk is bijna niemand het hier mee eens. Het gevolg is dat de 'early' en 'late majority hun hakken weer in het zand kunnen zetten, laat staan de “laggards want die komen helemaal niet meer uit hun schulp”. Waarom heeft de NTR de avond niet ingezet om juist de prachtvoorbeelden te laten zien uit de praktijk. Geef de “innovators” en “early adopters” erkenning en geef ze een podium om de succesverhalen van ICT/social media toepassingen tentoon te spreiden. Graag in 2012 een avond van het onderwijs waarin docenten niet tegenover elkaar staan maar naast elkaar en in discussie gaan over hoe ze met ICT/social media onderwijs aantrekkelijker en beter maken, samen zoeken naar wat ze gemeen hebben en dit versterken. Lees hier verder

Marcel Kesselring is anno 2016 docent online communicatie (AVANS, opleiding communicatie), kwartiermaker online communities en oprichter van COschool.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief