Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kansengelijkheid betekent dat iedereen iets te kiezen heeft

13 februari 2023

De onderwijsavond met Monique Leygraaf en Nina Hosseini over kritisch opleidingsonderwijs bood stof tot discussie, zo bleek uit de vragen en opmerkingen van aanwezigen. En de betekenis die kansengelijkheid heeft voor verschillende mensen kwam ter sprake. Evita Lagerwaard, die zich bezighoudt met emancipatie- en diversiteitsvraagstukken, was erbij en schreef een persoonlijke reflectie. ‘Het gaat erom mensen kansen te geven die zij ook zouden krijgen als ze iemand anders waren’.

Vragen waren onder andere: wat is kansengelijkheid en bestaat dit wel? Is dit haalbaar, zelfs als we er met z’n allen aan werken? Interpretaties van kansengelijkheid waarbij werd nagedacht over de geschiedenis: er is nog geen moment in de geschiedenis geweest waarin iedereen dezelfde kansen kreeg en iedereen even succesvol was.

Ik denk dat het in ieder geval goed is om de definitie van succesvol te bevragen, want wat voor de een succesvol is, kan voor een ander als falen worden gezien. En andersom. Wat kansengelijkheid betreft, voor mij betekent dit dat ieder kind en elk mens in onze maatschappij de kans en ruimte krijgt om diens potentie en ambitie te ontwikkelen.

Dit betekent niet dat iedereen straks dezelfde opleiding volgt, hetzelfde salaris ontvangt en in een villa woont met een dure auto voor de deur. Dit betekent wel dat mensen de kans niet wordt ontnomen om toegang te krijgen tot een opleiding als zij die willen volgen, bijvoorbeeld door de financiële situatie waarin zij zitten of doordat er bij een schooladvies wordt gekeken naar de opleiding die hun ouders hebben gevolgd, of de taal die hun ouders spreken. Dit betekent dat ze worden geselecteerd voor een baan waar zij de competenties voor hebben, terwijl ze nu vanwege hun huidskleur, achternaam of geslacht niet eens worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het gaat erom mensen kansen te geven die zij ook zouden krijgen als ze iemand anders waren. Niet als liefdadigheid, maar omdat - zoals Monique Leygraaf dit zelf ook aangaf - dit rechtvaardig is.

Evita Lagerwaard werkt, nu nog, als communicatiemedewerker bij Vereniging Openbaar Onderwijs en gaat per 1 maart bij NIVOZ aan de slag.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief