Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Jongeren serieus nemen, zodat ze weer verantwoordelijkheid durven te nemen'

1 september 2013

Een portret van filosoof Henk Oosterling, die op Wereldhumanismedag de Van Praag-prijs ontving en binnen Rotterdam enorm veel betekenis heeft op jongeren vanuit het project Vakmanstad. 'De grootstedelijke jongeren zijn geen allochtonen of autochtonen. Daar zijn ze allang aan voorbij.' Oosterling noemt ze hybride culturele wezens, die met hun smartphone aan de andere kant van de wereld zitten en tegelijkertijd hier verankerd zijn. Die jongeren moeten op een andere manier op de arbeidsmarkt worden voorbereid. In dit filmpje laat hij voorbeelden zien van een succesvolle terugkeer van vakmanschap in het onderwijs. 'Een eigen boot bouwen en zelf roeien. Roeien met de riemen die je hebt.'

Het onderstaande korte portret van Henk Oosterling is afkomstig van een serie Stille Helden.

Een filosoof is niet veel meer dan iemand die net als ander mensen nadenkt over de vraag waarom die doet wat ie doet. Alleen is ie geschoold in systemen en gedachten van andere mensen waardoor ie meer ruimt krijgt om erover na te denken. Maar als die filosoof alleen maar in een kamer blijft zitten en uit het raam kijkt, zit niemand op hem te wachten. Dat levert alleen mooie boeken op.

Maar het mooie voor mij van een filosoof is - daarvoor hoef je alleen maar terug te kijken naar de geschiedenis van filosofie -  dat ie voorbeelden ziet van filosofen die altijd geprobeerd hebben om politiek te filosoferen. Met andere woorden: om tegelijkertijd de machtsstructuren waarin ze functioneren, om die te transformeren. Dat is volgens mij de essentie van filosofie.

()

Ik ben in  deze stad geboren, in een grote volksfamilie, van havenarbeiders, ik heb me stapje voor stapje moeten ontwikkelen door het hele onderwijssysteem heen. Wat ik zie is dat jongeren die nu opgroeien, eigenlijk in dezelfde positie zitten als ik toen zat. Maar ondertussen zijn we wel 50 jaar verder.

Ik zie jongeren in Rotterdam op een bepaalde manier hun talent verkwanselen, niet meer geïnteresseerd raken in het functioneren in een samenleving, ook niet meer de verantwoordelijkheid ervaren , maar tegelijkertijd ook niet meer serieus genomen worden door hun opvoeders en door bestuurders

Het project Vakmanstad wat wij met acht mensen draaien  is er eigenlijk op gericht om kinderen de ruimte te leren ontdekken waardoor ze  serieus genomen worden en doordat ze serieus genomen worden, verantwoordelijkheid durven nemen voor wat ze doen.

Kijk naar de video achter deze http://gemi.st/15750703

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief