Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Jij bent toch onze mentor, kun jij het niet oplossen?'

16 juni 2015

Marleen van Gerven is mentor en SOVA-trainer op het Elde College in Schijndel. Ze schrijft colums over haar werk. In deze bijdrage draait het om Dave die een probleem heeft met de lerares Nederlands. Marleen speelt de bal terug, maar betrekt ook de andere leerlingen. Een andere tactvollere aanpak, waardoor Dave leert, de leerkracht leert en ook de klas deel wordt van de oplossing.

Het is donderdag half negen, de zoemer gaat.

Ik zit al in mijn lokaal en heb zojuist de planning op het bord geschreven. Het eerste uur heb ik mijn eigen mentorklas. Ik start met de vraag 'Hoe gaat het?' Als mentor vind ik het heel belangrijk dat leerlingen bij mij hun zegje kunnen doen. Ook krijg ik dit terug van de leerlingen, ze ervaren dit als prettig.

Dave komt binnen en kijkt meteen naar het bord en ziet dat er op het bord staat geschreven 'Hoe gaat het?'
'Nou juf, niet goed, want die vrouw van Nederlands heeft me gisteren verwijderd en ik deed helemaal niks. Dus ik moet met u praten!'

Ik zeg tegen Dave dat hij eerst even moet gaan zitten en dat we het zo gaan bespreken. De andere leerlingen komen ook binnen, ze gaan rustig op hun plek zitten. Als iedereen zit en aandacht voor mij heeft, begin ik met de planning op het bord door te nemen. Het eerste puntje dat we gaan doen is een klassengesprek over de gang van zaken. Dus ik stel de vraag aan alle leerlingen “Hoe gaat het?”

Meteen gaan er zeven vingers de lucht in. Ik begin met Dave, want die zit wel erg te springen om te vertellen. De juf van Nederlands wilde niet meer met hem praten. Ook na de les weigerde de juf om met Dave te praten. Ik vraag hem wat hij gedaan heeft. Hij legt uit wat er gebeurd is.

Dave geeft toe dat  hij wel even vervelend was geweest en net iets te ver gegaan is. De klasgenoten van Dave luisteren. Als hij klaar is met zijn verhaal vraag ik hem: 'Hoe ga je dit oplossen?' Dave zegt dat hij het niet weet. 'Jij bent toch onze mentor, kun jij niet met haar gaan praten?'

Mijn antwoord is nee.

Ik vraag aan de klasgenoten om mee te denken. Hoe kan Dave de volgende les gewoon weer naar de les komen? De klasgenoten geven tips en oplossingen. Na ongeveer een half uur zijn we klaar met het bespreken van het probleem. Dave heeft een aantal tips gekregen waar hij zeker mee uit de voeten kan, zegt hij. Ik heb Dave opgedragen het vandaag te regelen met de mevrouw van Nederlands.

Na zijn laatste uur komt Dave opgelucht bij mij binnen. Hij is bij de docent Nederlands geweest. Ze hebben samen een oplossing gevonden. Ik vraag aan Dave hoe hij het vond dat hij het zelf op moest lossen. Hij geeft toe dat hij het erg moeilijk vond, maar wel heel goed. Hij zou het een volgende keer meteen zelf op gaan lossen.

Ikzelf heb dit 'anders' aangepakt, omdat ik geneigd ben veel zelf te doen voor de leerlingen. Maar ik ben hun mentor, dus wil ik er ook voor zorgen dat leerlingen zelfstandig dingen op kunnen lossen. Een goed aandachtspunt dat ik voor mezelf heb opgesteld. Voor de toekomst.

Marleen van Gerven is mentor en SoVa trainer op het Elde College, een brede scholengemeenschap in Schijndel.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief