Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Jezelf de tijd gunnen om kinderen te begrijpen

23 april 2016

'Het afsteken van een lucifer kan gevaarlijk zijn als je het niet goed doet.' Gerwin Wesselink is enthousiast leraar op een ‘kantelende’ school in Doetinchem. Hij heeft daar op De Zonneboom vooral geleerd om kinderen echt te leren kennen en te luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Als een jongen uit zijn klas stiekem weg is gelopen om lucifers af te steken, ervaart hij hoe anders gaan kijken naar kinderen hem heeft geholpen.


luciferElke ochtend steken we in de kring een kaarsje aan waarmee we de dag beginnen. Na de kring liggen de lucifers in het bakje waar ook de kaars in staat. Eén van de kinderen bleek op een ochtend het doosje lucifers stiekem meegenomen te hebben naar een andere ruimte om er daar één af te steken. Hier werd ik op geattendeerd door andere kinderen.

Mijn eerste gedachte was: 'Wat krijgen we nou! Hier moet ik stevig optreden.' Ik bleef echter even op afstand staan kijken wat er ging gebeuren. De jongen met de lucifers wilde er net één afsteken totdat hij mij zag. Hij keek mij angstig aan en dat zorgde ervoor dat het anders liep. Er viel een kwartje; hoe kan het zijn dat een leerling angstig is op een plek waar hij zich eigenlijk altijd veilig moet kunnen voelen?

Ik nodigde hem uit bij mij aan tafel te komen zitten met de lucifers. Ik stelde een aantal vragen om erachter te komen waarom hij deed wat hij deed. Dit leerde mij dat hij nog nooit een lucifer afgestoken had en het graag zelf wilde ervaren. Ik heb hem toen uitgelegd dat het afsteken van een lucifer ook gevaarlijk kan zijn als je het niet goed doet. Daarna liet ik hem een lucifer af steken op een veilige manier en hij had een glimlach van oor tot oor.

Ondertussen waren er zo’n tien kinderen omheen komen staan. Zij zagen hoe ik samen met deze jongen een mooi leermoment had. Het was een win-winsituatie. Ik hoefde niet boos te worden en hij niet angstig te zijn. Daarnaast leerde hij en genoot hij zichtbaar van het moment dat we met z’n tweeën hadden. Ik weet zeker dat hij vanaf nu de lucifers veilig aan steekt en dat ik nu niet meer altijd meteen zal reageren, maar eerst even zal afwachten om mijzelf de tijd te gunnen om de kinderen écht te leren begrijpen.

Gerwin Wisselink is leerkracht op De Zonneboom in Doetinchem.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief