Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Jaworski over leren, creatie en potentieel: 'We have to break bounderies'

20 november 2014

De Amerikaanse leiderschapsdeskundige Joseph Jaworski is een bron van inspiratie voor vele leiders in de wereld. Na zijn boeken 'Synchroniciteit' en 'Presence' heeft hij nu 'Oorsprong' geschreven. Het is de Nederlandse vertaling van zijn boek Source. Jaworski pleit voor liefde en betrokkenheid. 'In het bedrijfsleven hebben we moeite met deze begrippen, maar als mens verlangen we nergens anders naar.' In deze video uit 2010 vertelt hij over het potentieel dat ligt opgeslagen in 'humanity'. 'We consider ourselves as seperate, but we have to break those bounderies.'

Een gesprek met Joseph Jaworski voelt alsof je een oude bekende ontmoet. Hij is hartelijk, toont zich oprecht geïnteresseerd in zijn gesprekspartner. Hij oogt bovendien bijzonder fit voor iemand van 76 jaar. Dat zal wellicht te maken hebben met zijn dagelijkse taichi-oefeningen in het park of zijn bezoeken aan de sportschool.

(Lees meer op Managementteam)


Voor een lange video-presentatie van Joseph Jaworski is de volgende videoserie voorhanden van zeven afleveringen, in totaal bijna twee uur.


Joseph Jaworski begon zijn beroepscarrière als advocaat bij de firma Bracewell & Patterson, waarvan het hoofdkantoor in Houston is gevestigd. In 1975 werd hij gekozen als lid van het American College of Trial Lawyers (tot welk college maar een procent van alle advocaten in de Verneigde Staten wordttoegelaten). Gedurende vijftien van de twintig jaar dat Jaworski bij Bracewell & Patterson werkte, was hij senior partner. Ook was hij mede-oprichter van de United Savings Life Insurance Company (de latere Transport Life Insurance Company) en de Alaskan Oil and Refining Corporation (de huidige Tesoro-Alaskan Refining Corporation). Daarnaast had Jaworski de leiding van een succesvolle paardenfokkerij, Circle J. Enterprises, die in 1972 de Supreme Champion leverde van de American Quarter Horse Association.

In 1980 nam Jaworski ontslag als advocaat om het American Leadership Forum op te richten, een non-gouvernementele instelling ter ontwikkeling van samenwerkend leiderschap om de stedelijke en regionale problemen in de Verenigde Staten het hoofd te bieden. Tien jaar later werd hij voor vier jaar benoemd bij de Koninklijke Nederlandse Shell in Londen, waar hij een multinationaal team van experts leidde bij het ontwerpen van twee mondiale scenario's – verhalen over de mogelijke toekomst van de wereld in de loop van de komende dertig jaar.

Na zijn opdracht bij Shell trad Jaworski toe tot het MIT Center for Organizational Learning, waar hij met vooraanstaande ondernemingen werkt om lerende organisaties op te bouwen. Onlangs heeft hij het Centre for Generative Leadership mee helpen oprichten, een professioneel consortium dat met cliënten samenwerkt om die vorm van leiderschap te creëren die nodig is om de toekomst vorm te geven.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief