Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Investeren en waarderen: óók in die collega, voor wie alle veranderingen wel érg snel gaan'

24 september 2014

'Soms vergeten we in het onderwijs – in al onze veranderdrift-  dat niet iedereen alle veranderingen zo makkelijk aanvaardt en adopteert.' Lonneke Bindels pleit voor de waardering van álle collega's. Juist deze gedreven, ervaren leerkrachten, moeten de kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen. Haar column: 'Verlengde instructie voor de leerkracht...'

waarderingVooral wat oudere leerkrachten, die anders zijn opgeleid dan de jongere generatie, laten regelmatig zien en horen dat ze moeite hebben met veranderingen. Ze moeten anders instructie geven, anders plannen en veel meer administratief werk doen dan ze ooit hebben gedaan. En dat kan erg lastig zijn als je jaren in de veiligheid van je eigen lokaal op je eigen manier hebt kunnen werken.

Nu worden er groepsbezoeken afgelegd, word gekeken naar je planning, naar je lessen, wordt je hierop beoordeeld en mogelijk ook afgerekend (zo voelt het ook echt voor sommige leerkrachten) op dat wat je al jaren zo hebt gedaan. En dan moet het ineens anders. Je krijgt wat tips van de intern begeleider, je kan eens bij een collega kijken, mogelijk volgt nog een een- of tweedaagse teamtraining en dan word je geacht het allemaal te kunnen.

Ik kom deze gedreven leerkrachten regelmatig tegen. Ze voelen zich minder of niet meer gewaardeerd, en hebben de indruk dat al het andere dat zij bijdragen aan de schoolorganisatie niet meer van waarde is. Ze snappen diep van binnen echt wel dat het ook anders kan en moet (want: schoolbeleid) maar voelen zich zo ondergewaardeerd dat ze eigenlijk  niet meer willen. Een arbeidsconflict ligt op de loer. En daar zit je dan, als goedwillende directeur of locatieleider. Wat te doen?

Lees verder. 

Lonneke Bindels is trainer/coach in het onderwijs en blogger. 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief