Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

In veel scholen wordt geschoven met verantwoordelijkheden

13 augustus 2012

In een professionele cultuur nemen mensen hun eigen verantwoordelijkheden, passend bij hun rol of functie. Een kenmerk van een niet-professionele organisatie is, dat er geschoven wordt met verantwoordelijkheden. Dit wordt zichtbaar in de dynamiek tussen mensen. Ook hier geldt: wat jij doet heeft effect op een ander. Ben je bereid het gedrag van de ander naar jou toe te zien als spiegel van wat jij zelf in de wereld zet? Een impressie uit het artikel van Henk Galenkamp.

Spiegeling
Wanneer er geschoven wordt met verantwoordelijkheden, is het gemakkelijk om daar de ander ´verantwoordelijk´ voor te stellen: ´hij doet niet wat hij hoort te doen, daarom doe ik het maar´. Kijkend in de spiegel is echter de enige zinvolle vraag:  wat is mijn aandeel in dit disfunctionele gedrags- en communicatieprobleem?  Wat doe ik (of doe ik niet) op grond waarvan wij samen steeds in dit negatieve patroon terechtkomen?

Alleen door de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen ongemak, het eigen aandeel, kan er iets veranderen. Dit is de kern van wat Covey in zijn boek ´De zeven eigenschappen van effectief leiderschap´ noemde ´Wees proactief!´

Lees meer in de publicatie
´Verantwoordelijkheid nemen, geven en laten´

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief