Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Hoe wek je interesse in wetenschap? 'Laat leerlingen experimenteren'

16 december 2013

'Het leuke aan het brein is dat we geen controle hebben over wat het wel en niet onthoudt.' Adam Savage - bekend van het programma Mythbusters en tal van experimenten - vertelt in deze TED-talk hoe kleine ideeën grote ontdekkingen kunnen worden en koppelt dit aan de opdracht van het onderwijs. 'Tieners willen wel de ontdekkingen van de toekomst doen, maar voelen zich hiervoor niet voorbereid door het onderwijs.' 

images (14)In een interview op Popular Mechanics, stelt Savage dat alle verantwoording die leraren moeten afleggen, maken dat zij zich moeten richten op toetsen, in plaats van op leren. En hoewel hij geen leraar is, heeft hij wel gemerkt dat mensen door het programma Mythbusters geïnteresseerd zijn geraakt in (wetenschappelijke) experimenten. 


Hij heeft drie suggesties voor het onderwijs om de interesse in wetenschap te doen opleven:

  1. Laat leerlingen hun handen vuil maken: laat leerlingen zelf ontdekken hoe iets werkt

  2. Geef meer geld uit aan onderwijs: hoewel de programmamakers gek zijn op goedkope oplossingen, zijn er wel bepaalde basismaterialen nodig om experimenten uit te voeren (die nu vaak ontbreken in leslokalen)

  3. Vier mislukkingen: je leert vaak meer van je fouten dan van je goed hebt gedaan. In het programma zijn de makers gek op kinderen die vragen hebben bij de conclusies die in het programma worden getrokken.


Lees verder.

TedTalk: How simple ideas lead to scientific discoveries  

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief