Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Hipstermeester’ Bart legt kwetsbaarheid en humor van zijn Amsterdamse leerlingen vast in quotes

21 april 2013

Op 17 april schreef de Volkskrant over de bloggende ‘hipstermeester’ Bart en eerder verscheen onder ander in het Parool al een artikel over de populariteit van de docent, op school en op het web. Wat maakt deze meester zo bijzonder? Bart Ongering is Engels docent op de Open Scholengemeenschap Bijlmer en verzamelt quotes van leerlingen. De citaten van de leerlingen zijn grappig, mooi en soms ontroerend. Hij schrijft dat graag aan de leerlingen toe. Maar wat de lezer vooral  ziet, is natuurlijk het resultaat van de kwetsbaarheid en openheid die de meester mogelijk maakt in het contact. En dat maakt meester Bart zo speciaal. 

‘Het is  nooit mijn bedoeling om hier cool of populair van te worden. Het zijn de kinderen die de uitspraken doen, dus de kinderen die de aandacht verdienen.’Meester Bart verzamelde de uitspraken van zijn leerlingen al langere tijd. Eerst deelde hij ze via Facebook, maar vanaf oktober ook op zijn eigen blog: http://meesterbart.tumblr.com. De blog is een succes en telt meer dan 17.000 unieke bezoekers. Ook is hij op Twitter te volgen via @Meesterbart. 

Naast de humoristische en ontroerende kant van de uitspraken die hij verzamelt, is het zichtbaar dat de docent zijn leerlingen waardeert en graag in hen verdiept. Een band met ze voelt en ze goed kent. Hij schrijft tussen de quotes door ook kleine reflecties op zijn werk, maar blijft daarin bescheiden en zoekt de nuance en relativering op.

Op 14 november 2012 zegt de meester in het Parool over het succes van zijn blog:

'Het is de puurheid die het met zich meebrengt. Het feit dat mensen zichzelf of het kind in zich herkennen in de uitspraken van mijn leerlingen. Ik krijg heel vaak de reactie: ik hoor en zie het ze zeggen. Of: ik kan het me zo voorstellen.'

Een greep uit Meester Barts verzameling citaten:

‘Mijn niveau is GON. Geen Onderwijs Nodig.


'Ik lieg altijd eerst in het begin, daarna word ik steeds een beetje eerlijker.'


'Vannacht stootte ik mijn hoofd toen ik in bed lag. Het was twaalf uur, dus het was te laat om te huilen.'


'Soms ben ik een kind om van te haten, maar meestal kun je van me houden.'


'Meester, kunt u me helpen? Mijn hoofd is verdwaald.'


Meester: 'Wil je een beetje doorwerken? Je loopt achter op de rest.'


Leerling: 'Dat ziet u niet goed. De rest loopt vooruit op mij.'


Bart Ongering heeft de verzamelde uitspraken van zijn leerlingen gebundeld in het boek 'Meester Bart.'  Het boek is hier verkrijgbaar.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief