Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Het recht op een leraar die je helpt om te geloven in jezelf'

13 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Nog 21 dagen: Natasja de Kroon, oprichtster van Kindercentrum De Buitenkans. 'Het recht op een leraar die je helpt om te geloven in jezelf' .

Als meisje van vijf speelde ik juf met mijn poppen. Ik kon niet wachten om naar school te gaan, vol verwachting over alles wat ik daar zou leren.

Wat was ik teleurgesteld dat er op mijn school niet zo veel te leren bleek. Leren lezen is niet zo spannend als je dat al kunt. Stiekem vooruit lezen was er ook niet bij, want dan kreeg je een minnetje voor gedrag. Mijn schooltijd kroop voorbij. Ik leerde vooral wat ik niet kon en me aan te passen aan de verwachtingen van de leerkracht. Ondertussen wachtte ik op de tijd dat het leven echt begon en haalde ik mijn hart op aan songteksten van John Lennon.

Wat ik wilde leren was leren leven, begrijpen wat er om mij heen gebeurde. Terwijl ik wakker lag van de atoombom, moesten we de tafels opdreunen. Terwijl ik demonstreerde tegen de kruisraketten gaf de leraar geschiedenis onverwachts een SO waardoor ik dus een 0 scoorde. Hoe hard ik ook zocht naar het leven in de school, ik vond het niet.

De eerste keer dat ik het echt zag was in de bioscoop, met Robin Williams als bevlogen docent in Dead Poets Society. Dit was het moment dat ik wist dat het anders kan en moet. Omdat elk kind recht heeft op leraren die je uitdagen, je nieuwsgierig maken, prikkelen en verwonderen. Een leraar om tegen op te kijken en die toch ook dichtbij is. Een leraar die je helpt om te geloven in jezelf en je laat zien dat jij het verschil kan maken.

Ik vond het op Stella Nova in Stockholm, de Pestaschool in Ecuador, de Wassenbergskoalle in Lekkum en nu ook in Heerenveen. Scholen met leraren die de moed hebben om een stapje achteruit te doen. Om aan te sluiten bij wat de kinderen al kunnen en bij wie ze zijn. Waar kinderen leren om gelukkig te zijn, in verbondenheid met elkaar!

Maar het meest zie ik het terug in mijn eigen kinderen en hun vriendjes. In hun vermogen om er voor elkaar te zijn. Zij laten me elke dag zien dat het de moeite is om te strijden voor goed onderwijs.

Natasja de Kroon
oprichtster Kindercentrum De Buitenkans Heerenveen
www.natasjadekroon.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief