Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Het komt goed. Dat weet ik ook wel. En toch… Ik voel me echt weer even een brugpieper.

21 augustus 2015

Neomi Lotte start binnenkort op een nieuwe school als docente Nederlands. Hoewel ze er pas maandag hoeft te zijn, houdt het haar onbewuste al behoorlijk bezig... Haar blog over de zenuwen van een brugpieper.

books-magazines-building-schoolIk ren door de school die nieuw is voor mij. Een dag te laat, want we beginnen op maandag en het is dinsdag. Ook het eerste uur heb ik gemist. Overal lopen kinderen. 'Huh? Zij zouden toch pas op dinsdag komen?', nog altijd in de veronderstelling dat het maandag is.

Onvoorbereid snel ik mij door de school op zoek naar mijn mentorklas. Welke verdieping was het ook alweer? En wat was nou toch de naam van mijn co-mentor? Ik vraag het aan een voor mij nog onbekende collega: 'Weet jij waar de brugklassen zitten en weet je toevallig ook hoe mijn co-mentor heet? Het is een jongen van 30 en zijn naam is iets met 'Tom' ofzo?

Mijn onbekende collega laat me zien wat de brugpiepers die ochtend tijdens het eerste lesuur hebben gedaan: vakkundig regels opstellen.

‘Maar...Hoe dan? Hebben de kinderen al les gehad? Zonder mij? Ik snap het niet!’

Ik ren verder door de school op zoek naar mijn mentorklas en co-mentor. Ergens op de eerste verdieping moet het zijn. Op het talendomein. Maar...Welke kant moet ik op? Ik ren. En ren. En ren.

Maar vind ze niet. De minuten tikken weg. Ik ben te laat. Veel te laat. En dat op mijn allereerste werkdag op mijn nieuwe school.

En dan... word ik wakker. Bezweet. Verward. Is het al maandag? Ik kijk om me heen en besef dat dit een droom moet zijn geweest die lijkt op een droom die vele aanstaande brugpiepers ook wel zullen hebben. De spanning giert door m'n lijf, niet wetend wat me te wachten staat. 140 nieuwe collega's. Een school zo groot dat ik er vast nog een keer of wat zal verdwalen. Andere lesmethodes. Digitaal lesgeven op leerpleinen. 800 nieuwe leerlinggezichten.

Het komt goed. Dat weet ik ook wel. En toch… Ik voel me echt weer even een brugpieper.

Neomi Lotte is docent op het Oranje Nassau College in Zoetermeer.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief