Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Het is wonderlijk dat een kind een onvoldoende voor zijn eigen ontwikkeling kan krijgen'

7 september 2015

In aanloop naar de eerste Onderwijsavond van dit schooljaar, blikken we terug op die van vorig jaar, op 10 september 2014, met Luc Stevens. Christiaan van Os was erbij en deelde zijn ervaringen. ‘Ons onderwijs is een spiegel van onze maatschappij en onze maatschappij is een spiegel van ons onderwijs. De maatschappij krijgt het onderwijs dat zij verdient, zo je wilt. En dat onderwijs, die maatschappij is niet (altijd) zoals ik zou willen dat zij was.’ Toen Christiaan van Os woensdag 10 september 2014 wegreed uit Driebergen, duizelde het hem lichtelijk. 'Ik kies bewust voor de wereld van de mogelijkheden.' 

_MG_0215


Toen ik gisteravond wegreed uit Driebergen duizelde het me lichtelijk. Het was een dag vol met lessen (binnen en buiten de klas), gesprekken met leerlingen, nieuwe ontmoetingen met inspirerende collega’s uit het hele land en als klap op de vuurpijl volgde een lezing van Prof. Dr. Luc Stevens (NIVOZ).


Ik voelde me zoals John Green in zijn boek The fault in our stars als volgt omschreef: “my thoughts are stars I cannot fathom into constellations”. Oftewel, alles wat ik gehoord, gezien en gevoeld had moest nog een plekje krijgen.


Twaalf uur later is eigenlijk de enige passende omschrijving het volgende gedicht van Toon Hermans:


Wat wil je later worden?


Vroeg de juf.


Het was in de derde klas.


Ik keek haar aan,


ik wist het niet,


ik dacht dat ik


al iets was.


Nu ik het opnieuw lees raakt het me weer.


_MG_1242Ons onderwijs is een spiegel van onze maatschappij en onze maatschappij is een spiegel van ons onderwijs. De maatschappij krijgt het onderwijs dat zij verdient, zo je wilt. En dat onderwijs, die maatschappij is niet (altijd) zoals ik zou willen dat zij was.


We leven in een wereld van meten. Elke dag streeft ieder van ons naar succes en heeft hoop om op een betere plek te komen dan waar we nu zijn. Op dit pad naar succes bekruipt ons het gevoel dat er nooit genoeg is voor iedereen en dat we dus moeten concurreren om tijd, geld, macht, aandacht en liefde. Dit betekent dat we opgroeien in een wereld waarin we elkaar en de dingen om ons heen leren kennen door ze te meten, te vergelijken met elkaar en de verschillen te zien. Als het even kan willen we als ‘beste’ uit de wedstrijd naar voren komen.


In de wereld van het meten speelt angst een grote rol. De angst om niet genoeg te krijgen, de angst om minder of anders te zijn dan de ander. Deze angst zorgt er in veel gevallen voor dat we een muurtje om onszelf heen bouwen en afstand creëren van elkaar. Weg is de verbondenheid, het communiceren van hart tot hart. Aanwezig is eenzaamheid, verdriet en vraagtekens over of we wel goed genoeg zijn en of we het allemaal wel gaan redden. Dit alles is vooral ook mijzelf niet vreemd.


Lees verder.

Christiaan van Os geeft met ontzettend veel passie en plezier les als docent economie / M&O op het Mendelcollege te Haarlem. Op zijn website schrijft hij blogs en geeft hij online trainingen aan collega’s, om ze te inspireren (nog meer) de docent te worden die ze graag willen zijn.


Alle foto's van de Onderwijsavond zijn van de hand van Bob Barten: www.bobfoto.nl -----


Volgende Onderwijsavond in Driebergen: 16 oktober Johan Deklerck


Een veelkleurig verhaal, existentiële kwetsbaarheid in een postmoderne tijd’


Op donderdag 16 oktober 2014 zal Johan Deklerck – verbonden aan de Academische lerarenopleiding van de KU in Leuven – een onderwijsavond verzorgen in Driebergen. Hij is de tweede spreker, na prof. dr. Luc Stevens. De titel van Deklercks voordracht is: Een veelkleurig verhaal: existentiële kwetsbaarheid in een postmoderne tijd.


deklerckZeven data, zeven sprekers van naam en faam. Het NIVOZ heeft in samenwerking met hetkind een programma samengesteld van  zeven onderwijsavonden voor komend schooljaar 2014-2015. Ze bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, voldoende stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien.


Johan Deklerck is als doctor in de criminologie verbonden aan de Academische Lerarenopleiding ‘Gedrags- en maatschappijwetenschappen’ aan de KU Leuven. De rode draad in zijn werk is probleemgedrag in onderwijsPassepartout-kaart De Onderwijsavonden worden traditioneel gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, over de exacte data en de spreker. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).–> Let op: voor deze avond van Heerschop en Van Herpen zijn inmiddels geen losse kaarten meer verkrijgbaar. Tot 15 oktober kunt u nog wel via eenpassepartout-kaart ook bij deze avond van de partij zijn. –> U kunt zich HIER aanmelden


  download
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief