Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Het is niet de schuld van... Dit is van ons allemaal.'

3 april 2017

Natascha Bruti keek eens televisie en zag een item over een scholier die doodgestoken werd door een medescholier. Twee uitspraken kwamen voorbij die haar bezighielden. Ze vraagt zich af hoe prominente mensen als regeringsleden en pestexperts nog zo geïsoleerd en beschuldigend kunnen denken. Doekjes voor het bloeden in plaats van hechten. Daarom haar blog: 'Het is niet de schuld van... Dit is van ons allemaal.'

bloemenDe eerste uitspraak die ik op tv hoorde, was van een kamerlid van onze regering. Hij adviseerde de school in Voorburg  om detectiepoortjes te plaatsen. Dat zou dan een veilig gevoel geven. Detectiepoortjes een veilig gevoel? De kans dat er een lekker omhullend en fijn sfeertje op een school ontstaat door het plaatsen van detectiepoortjes schat ik niet zo hoog in. Maar oké, de opmerking komt voort uit het zoeken naar een oplossing en deze man ziet dit als een mogelijkheid.

De tweede opmerking kwam van een bekend deskundige op het gebied van pesten. Hij stelde 'dat er gezocht moest worden naar degene die verantwoordelijk is voor het pestprotocol op die school'. Ja. Goed idee. Laten we inderdaad iemand die een verplicht papiertje opstelt verantwoordelijk stellen. Een zondebok vinden heet dat. Hiermee een persoon verantwoordelijk maken voor een probleem van de gemeenschap. Langs lijnen van zwart-wit logica is dit vast ook een prima oplossing. Maar hoe zwart deze bladzijde ook is. Pesten gaat niet over zwart-wit. In elk geval los je vanuit dualistisch denken weinig op.

Ik vraag me soms af hoe prominente mensen als regeringsleden en pestexperts nog zo geïsoleerd en beschuldigend kunnen denken. Doekjes voor het bloeden in plaats van hechten.

Ja. De jongen had schijnbaar al jaren problemen en was in een sociaal isolement.
Ja, kennelijk was hij depressief en hadden zijn ouders dat bij school aangegeven.
En ja, de hele school ongeveer wist dat hij gepest werd.
En dus is het de schuld van school? Met meer precisie; van de persoon die verantwoordlijk is voor het protocol?

Er is geen individu aan te wijzen in dit scenario waarin een kind het leven liet en een ander kind tot zijn laatste adem doodslag met zich mee zal dragen.

Het is niet de individuele schuld van het kind dat niks deed om in te grijpen.
Het is niet de schuld van de leerkracht die niet wist hoe hij moest handelen.
Het is niet de schuld van de ouder die zag hoe hij in een depressie gleed en niet wist hoe hem uit het drijfzand te redden.
Het is niet de schuld van de jongen die hem een mes verkocht.
Het is niet de schuld van de journalist die ons informeert.
Het is niet jouw schuld en het is niet mijn schuld.

Dit is van ons allemaal.

We dragen allemaal een stukje van wat hier gebeurde. De wereld wordt niet veiliger van detectiepoortjes. Ook niet van onfeilbare protocollen. De wereld wordt veiliger door jou en door mij. Door onze gedeelde verantwoordelijkheid. Of we nu 6 zijn of 96...

Natascha Bruti werkt in het onderwijs, met teams, met leraren onder de naam Thee met Koekjes www.theemetkoekjes.net

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief