Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Herman van Veen Foundation: 'Als het kinderen goed gaat, gaat het de hele wereld goed'

24 november 2011

Onlangs organiseerde de Marnix Academie in Utrecht een congres over kinderrechten in het onderwijs, getiteld ‘Adem voor het Kind’. Herman van Veen verleende zijn medewerking. De Herman van Veen Foundation stelt zich als doel om voorlichting te verstrekken over de rechten van het kind, zoals vastgelegd op 20 november 1989  in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.  Haar motto is: "Als het de kinderen goed gaat, gaat het de wereld goed'

‘Adem voor het kind’ had als uitgangspunt: Werken aan rechten van het kind binnen het onderwijs. Aan het congres, bedoeld voor alle studenten en hun mentoren van de Marnix Academie, nam ook Prinses Laurentien haar medewerking verleend.

De Marnix Academie geeft vanuit haar identiteit en visie op mens en samenleving in de bacheloropleiding vorm aan leren voor de toekomst en leren voor duurzame ontwikkeling. De academie wil studenten opleiden die werken vanuit inspiratie en betrokkenheid. Naast de zeven competenties die alle pabo’s in Nederland hanteren, wordt er op de Marnix Academie een achtste, Marnix-specifieke competentie onderwezen: Competent in inspiratie en normatief handelen.

Tijdens het congres kregen de studenten concrete handreikingen om het jaarthema 'Adem voor het kind' in de basisschool te brengen. Studenten, en daarmee ook de leerlingen van hun praktijkschool, leren over de rechten van het kind. Daarnaast was het congres een voorbereiding op de voorleesactie op 11-11-11, ‘De dag van de duurzaamheid’. Hier stond  het boek ´Mr Finney en de andere kant van het water’ van Prinses Laurentien centraal.

Prinses Laurentien vroeg aandacht voor haar jonge, dynamische organisatie, de Missing Chapter Foundation. De foundation wil het bewustzijn onder besluitvormers over een duurzame omgang met onze aarde vergroten. Zij wil dit bereiken door de onbevangen vragen en ideeën over relevante maatschappelijke thema’s van kinderen onder de aandacht te brengen van de volwassenen.

Hierdoor kan enerzijds het inzicht in het wereldbeeld van zakelijke, politieke en maatschappelijke besluitvormers verbreed worden en kunnen kinderen en jongeren zich anderzijds al op jonge leeftijd met de besluitvorming over hun eigen toekomst bezig houden.
De Missing Chapter Foundation verdiept zich in relevante maatschappelijke en mondiale dilemma's en zorgt ervoor dat de vragen en ideeën van kinderen en jongeren gehoord worden.

De Herman van Veen Foundation heeft als motto 'Als het de kinderen goed gaat, gaat het de wereld goed'. Herman van Veen sloot het congres af met een muzikaal optreden en een lezing, die hij opende met: “Ik spreek tot u als grootvader en vader van vier gezonde kinderen en twee verbluffende kleinkinderen.”

http://youtu.be/uwLCTfsT9xI

Zowel studenten als mentoren werden geinspireerd door Herman van Veens  boodschap. Een paar reacties:

“Er is nog veel werk aan de winkel als we het hebben over het thema 'rechten van het kind' en ik denk dat dit een prachtig initiatief is, een nieuw begin met vele mogelijkheden; het is geen tweesplitsing waar we op staan. Er zijn vele wegen die nog bewandeld moeten worden of nogmaals bewandeld. Daarom hoop ik dat Herman met zijn muziek vele mensen verrast en aanzet tot actie. Ik ga zelf volgend jaar naar Afrika om op een project te werken, hoop daar ook een verschil te kunnen maken.” (Kevin)

“Herman van Veen is een geweldig muzikant die in zijn muziek meer kan zeggen waar anderen veel meer woorden voor nodig hebben. Als afsluiting van een inspirerende dag, waarop veel is gezegd en waar ik veel van heb geleerd, lijken de woorden van zijn muziek de gehele dag samen te vatten in één lied. De tekst raakte me, gewoon omdat die zo simpel is. Herman zingt het simpel, maar met emotie. Daar werd ik persoonlijk door geraakt.” (Bonnie)

“Ik heb geleerd dat je met gevoel moet lesgeven, dat initiatief en intuïtie belangrijk zijn. Herman, ik wil geinspireerd worden. Dat is je gelukt. De bal gaat zogezegd rollen.” (Jolanda)

De dag was een mooie aftrap voor jonge leerkrachten om hen te laten zien hoe maatschappelijk relevante onderwerpen zoals de rechten van het kind al op jonge leeftijd aan leerlingen in het onderwijs onder de aandacht kunnen worden gebracht.

Herman van Veen zei het treffend: “Het grootste moet worden gedaan als het nog klein is.”

Saskia Klomps
Herman van Veen Foundation


De Herman van Veen Foundation geeft voorlichting over de rechten van het kind, zoals vastgelegd op 20 november 1989  in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. En ze brengt onrecht onder de aandacht. Om dat zo goed mogelijk te blijven doen, zijn we op zoek naar mensen en bedrijven die daarbij willen helpen. De kinderen hebben u nodig! www.hermanvanveenfoundation.nl
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief