Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Hellerup Skole: 'Geen klaslokalen en leren zonder grenzen'

5 juni 2013

Ronald Heidanus wijst in een tweet op het schoolconcept, de leerstijlen en met name de huisvesting waarvoor in Denemarken, bij de Hellerup Skole, is gekozen. Naast een filmpje over de praktijk, waarin onder meer de schoolleider aan het woord komt, is er ook een kort verslag van een recenter bezoek dat is afgelegd. Deze bijdragen zijn tot stand gekomen na een eerder artikel van Barbara Winkelhuyzen over de huisvestingsvragen rondom de start van de Steve JobsSchool in Breda. Lees en kijk verder. 

Van 30 september tot 3 oktober 2012 is een groep van 18 mensen vanuit het landelijk steunpunt Brede Scholen en twee reisleiders afgereisd naar Denemarken om daar verschillende instellingen te bezoeken rond onderwijs en opvang. De 18 deelnemers aan de reis waren in veel gevallen ambassadeurs van het landelijk steunpunt Brede Scholen (experts of ervaringsdeskundigen verbonden aan brede scholen in Nederland). Daarnaast was er ook een beleidsmedewerker van het ministerie van SZW, een adviseur van het landelijk steunpunt en een onderzoeker vanuit het lectoraat Integraal Jeugdbeleid mee.

Hieronder de paragraaf over de Hellerup Skole.

Hellerup Skole


De Hellerup Skole heeft een innovatief onderwijsconcept in een modern nieuw gebouw. De school telt 650 leerlingen en 80 medewerkers. Het bezoek aan deze school lokt verschillende reacties uit onder de bezoekers. Sommigen vinden het allemaal prachtig, anderen vinden het verschrikkelijk. Iedereen is het eens over het architectonische fraai vormgegeven schoolgebouw. De school werd gebouwd in 2002 en is een voorbeeld van Scandinavisch design, veel hout en glas en staal. Veel discussie is er over de vrijheid en (het gebrek aan) structuur in de school. De alternatieve leerplekken en de vrijheid die de kinderen krijgen hebben als keerzijde dat de school het er in de school in de ogen van sommigen chaotisch aan toe gaat en er rommelig uitziet.

'Open plan' schoolconcept

Wat onmiddellijk opvalt, is het ontbreken van klaslokalen in de school. De school werkt met het zogeheten 'open plan' schoolconcept. De school werkt met open en flexibele leerruimtes die zowel de kinderen als de volwassenen de optimale ontplooiingskansen moeten bieden. Een kla stelt ongeveer 17 leerlingen. Op deze manier geeft de school vorm aan de gemeentelijke visie op leren: Leren zonder grenzen.

Centraal in deze visie staat:

1. Leerlingen gebruiken en ontwikkelen hun middelen en mogelijkheden maximaal.
2. Volwassenen organiseren structuren die kinderen uitdagen tot leren.

In de school zie je dan ook veel materialen (documentatie, boeken, digitale middelen, muziekinstrumenten, dieren, sportfaciliteiten etc.) waarmee kinderen onder schooltijd en in hun vrije tijd zichzelf kunnen ontplooien. En er is ruimte voor kinderen met uiteenlopende leerstijlen. Er zijn gemeenschappelijke plekken waar kinderen samen kunnen werken en er zijn de afgeschermde open cirkels waar collectieve instructie en uitleg gegeven kan worden. Voor leerlingen die daar behoefte aan hebben is er ook ruimte om zich terug te trekken en alleen te werken. Voor de medewerkers daarentegen betekenen de open ruimtes dat zij altijd zichtbaar zijn. Zo kunnen zij gemakkelijk van elkaar leren. De school staat open voor nieuwe kennis uit bijvoorbeeld onderzoek en heeft daarom partnerschappen met allerlei particuliere ondernemingen, hoger onderwijsinstellingen en scholen in binnen-en buitenland.

Sociaal welzijn

Sociaal welzijn ziet de school als voorwaarde om te komen tot leren. Kinderen moeten zich veilig voelen en erkenning krijgen. Zij krijgen van de professionals alle vertrouwen. Zij hoeven dat niet eerst te verdienen. Kinderen worden verondersteld zelf verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor hun leerproces en hun omgeving. Zo moeten zij bijvoorbeeld ook zelf schoonmaken.

 Een filmpje waarop de school in bedrijf is.


Het complete verslag van een driedaagse studiereis naar Denemarken lees je op de site van Brede Scholen, achter deze link.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief