Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Goh, dat is een pittige doelgroep, die MBO'ers, toch?' Ik antwoord steevast en welgemeend 'Nee'

8 mei 2014

'Ik ben geen ruziemaker, nooit geweest, en ook in conflictsituaties probeer ik altijd rustig en vriendelijk te blijven.' Reinoud van Uffelen werkt in het MBO en merkt dat zijn houding invloed heeft op zijn leerlingen en op hemzelf. 'Het betekent voor mij dat je iedereen als een uniek mens benadert. Met de ene leerling voer je een serieus gesprek, met de andere leerling praat je over Feyenoord-Ajax.' Deze blog verscheen eerder in het Brabants Dagblad en op Reinouds website.

tegel1Ik werk al bijna twintig jaar in het mbo-onderwijs, en dus al bijna twintig jaar met leerlingen in de leeftijd van pakweg zestien tot twintig jaar. Op verjaardagsfeestjes krijg ik steevast vragen als: 'Goh, is dat geen moeilijke doelgroep?', 'Zo, dat is een pittige leeftijd?' Of  'Nou, dan zul je wel veel ongemotiveerde leerlingen hebben?' Ik beantwoord deze vragen altijd met een welgemeend NEE om vervolgens uit te leggen hoe leuk het is om met jonge mensen te werken.

Ieder mens heeft zijn eigenaardigheden, zijn onhebbelijkheden en zijn kwetsbaarheden en ieder mens heeft zijn goede en minder goede kanten. Al die zaken gelden voor mij net zozeer als voor de gemiddelde leerling. Natuurlijk vertonen leerlingen soms ongewenst gedrag, maar als dat het geval is kun je als docent volgens mij maar één ding doen: aardig zijn. Dat is dus wat ik doe! Aardig zijn betekent voor mij dat je tijd en aandacht aan die leerling besteedt. Het betekent voor mij ook dat je iedereen als een uniek mens benadert. Met de ene leerling voer je een serieus gesprek, met de andere leerling praat je over Feyenoord-Ajax. De ene leerling krijgt een aai over zijn bol, de andere leerling krijgt een schop onder zijn kont. Als je aardig bent kun je je zelfs dat laatste veroorloven  want leerlingen snappen dat je dat doet om ze verder te helpen, niet om ze dwars te zitten.

Als je de woorden “ongewenst gedrag afleren” googelt gaan de eerste tien hits over honden, katten of kleine kinderen. Het is voor mij de bevestiging dat als je met jonge mensen werkt het niet gaat om “ongewenst gedrag afleren” maar juist om “gewenst gedrag aanleren”.  In hun weg naar volwassenheid hebben leerlingen een goed voorbeeld nodig. Daarom ben ik aardig tegen mijn leerlingen en daarom geef ik altijd al mijn leerlingen een hand als ze terugkomen na een schoolvakantie.

Reinoud van Uffelen werkt namens het Koning Willem I College als programmamanager voortijdig schoolverlaten voor de regio Noordoost-Brabant. Hij blogt over het onderwijs op zijn website.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief