‘Goed onderwijs is onderwijs dat gericht is op gemotiveerde en betrokken leerlingen en leerkrachten’
14 juni 2017
‘Ik wil een ontspannen gids zijn, die de leerlingen duwtjes in de juiste richting geeft, zodat ze verslaafd raken aan ontdekken en hun leven lang nieuwsgierig en ondernemend blijven. Ik weet niet of er een type basisonderwijs is waarbij leerkrachten ontspannen voor de klas staan en ontspannen naar huis gaan.’Willemijn Schless, student aan de Marnix Academie, ging de afgelopen maanden ook op een zogenaamde “Uitdagende Scholen-tour”. Van tevoren schreef zij op hoe voor haar het ideale onderwijs eruit ziet, en na de tour reflecteerde zij daarop. Of er veel veranderd was door de bezoeken aan al die mooie scholen?
Twintig enthousiaste deeltijdstudenten hebben deelgenomen aan de “Uitdagende Scholentour”. Deze Tour gaf hen de mogelijkheid te onderzoeken wie die leraar/docent is, in vernieuwingsscholen als Were Di in Valkenswaard, de Fonkeling in Berghem, Agora in Roermond, de Nieuweschool in Panningen en Wittering.nl in Rosmalen. Voorafgaand schreven deelnemers hoe zij zichzelf zagen als leraar onder het kopje – Eerst dacht ik –. Na afloop van de Tour reflecteerden ze op hun eigen vragen onder het kopje – Nu denk ik – . Een aantal van deze blogs verschijnt in verschillende afleveringen op hetkind. Vandaag de vijfde: ‘De grootste gemene deler tussen de scholen die we hebben bezocht, is de boodschap: we doen alleen wat goed is voor het kind. Daarvoor is eigenwijsheid en lef voor nodig. Eigenwijsheid om tegen de huidige stroming in te gaan en lef om fouten te durven maken en, ondanks dat, voorwaarts te blijven ontwikkelen.’
Eerst dacht ik…
23-03-2017 (voorafgaand aan de tour)
Ik denk dat goed onderwijs ruimte biedt voor de leerwijze en -behoefte van ieder kind. Ruimte voor de leerling om zich op haar manier te ontwikkelen en ruimte voor de leerkracht om les te geven zoals hem/haar haar dat het beste lijkt voor het kind.
Ik zie mezelf als een leerkracht die vrijheid wil hebben om het bovenstaande toe te kunnen passen. Hiervoor heb ik het nodig niet constant in de waan van de dag te leven en te moeten voldoen aan regels die van bovenaf opgelegd zijn.
Als orthopedagoog zie ik achter elke leerling de hele mens. De leerling is onderdeel van een gezin, van een vriendenkring, van een klas. Ik vind het belangrijk om leerlingen op ieder gebied van het leven iets mee te geven. Subjectificatie en socialisatie zijn even belangrijk als kwalificatie.
Mijn missie is tot een vorm van onderwijs te komen waarin voor de leerkracht ruimte is voor eigen inbreng. Maar ook ruimte om te evalueren en te monitoren.
Hierbij vind ik het belangrijk dat zowel de leerling als de leerkracht niet overvraagd worden. Pas als ik ontspannen voor de klas kan staan, ben ik een goede leerkracht.
Ik wil een ontspannen gids zijn, die de leerlingen duwtjes in de juiste richting geeft zodat ze verslaafd raken aan ontdekken en hun leven lang nieuwsgierig en ondernemend blijven.
Ik weet niet of er een type basisonderwijs is waarbij leerkrachten ontspannen voor de klas staan en ontspannen naar huis gaan. Ik zou hier graag achter willen komen en handvatten willen krijgen om die leerkracht te kunnen zijn en het woord te kunnen verspreiden.
Nu denk ik…
(28-03-2017, na het laatste schoolbezoek)
Mijn eerste gedachte: De situatie die ik bovenstaand beschrijf, bestaat! De grootste gemene deler tussen de scholen die we hebben bezocht, is de boodschap: we doen alleen wat goed is voor het kind.
Daarvoor is eigenwijsheid en lef voor nodig. Eigenwijsheid om tegen de huidige stroming in te gaan en lef om fouten te durven maken en, ondanks dat, voorwaarts te blijven ontwikkelen. Hiervoor is vrijheid nodig. Vrijheid voor mij als leerkracht om mijn onderwijs vorm te geven zodat het inderdaad zoveel als mogelijk recht doet aan ieder kind. En vrijheid voor de leerling, om te leren op de manier die het beste bij de leerbehoeften van de leerling past. Hiervoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen in het team en de kinderen. Zowel het team als de kinderen leren zolang ze betrokken zijn.
Betrokkenheid wordt bereikt door het delen van een visie, door hier samen over te sparren en door samen de ‘leerreis’ aan te gaan.
En ook:
Mijn aanstaande collega’s en ik werken hard en krijgen juist energie van hun werk. Ze hebben het gevoel dat ze het juiste doen voor het kind. Ze proberen namelijk alleen te doen wat goed is voor het kind.
Ik kom tot de conclusie dat er niet één perfecte onderwijsvorm bestaat. Goed onderwijs is onderwijs dat gericht is op gemotiveerde en betrokken leerlingen en leerkrachten. Hiervoor is vrijheid, vertrouwen, lef en eigenwijsheid nodig, zowel op leerkracht- als leerling niveau. Uiteindelijk hebben we namelijk als mensen allemaal dezelfde behoefte aan relatie, competentie en autonomie. De methodiek die gekozen wordt om dit te bereiken, kan per school verschillen. En dat is maar goed ook.
Willemijn Schless is deeltijdstudent aan de Marnix Academie
Reacties