Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Genieten van een miniseconde aan contact'

17 mei 2015

Frank Kuhlmann probeert in contact te komen met zijn dochter Suus, die haar snoepjes op tafel heeft uitgelegd. Hij stelt haar een vraag. Maar er gebeurt niets. Hij stelt de vraag nog eens, en nog eens... Een column  van een trotse vader: ' Genieten van een miniseconde aan contact.'

Mijn jongste, Suus van vijf, staat aan de tafel en heeft haar snoepjes op een ordelijke wijze gegroepeerd.
Ik herken hierin de avondmaaltijd ,waarin iedereen zijn eigen aanpak heeft: Zal ik het lekkers/vlees als eerste of als laatste opeten?’

Ik bekijk deze aandachtige, geordende snoeperij en probeer met een vraag in contact te komen.
Ik vraag haar:

‘Suus mag ik een kus?’

 Ik vraag nog een keer, want misschien heeft ze mij niet gehoord:

‘Suus mag ik een kus?’

Ik vraag nog een keer, want misschien wil ze mij niet horen en geeft de herhaling van de vraag met een toevoeging een aanleiding om te reageren:

‘Suus mag ik een kus, in plaats van een snoepje?’

Ik vraag nog een keer:

‘Mag ik een kusje, in plaats van een snoepje?’

Op elke vraag reageert ze niet en verlies ik het van ‘het rijtje snoep’ Ik geef niet op:

‘Suus geef eens antwoord’

Ik zeg nog eens rustig:

‘Suus geef eens antwoord’

Ze schudt nee met haar hoofd.
Gelukkig, contact

Een mini seconde gewonnen van het rijtje snoep, ik neem er genoegen mee en geniet voor even van haar standvastigheid.

‘Mijn doel is om het kleine de aandacht geven’, vertelt leraar Frank Kuhlmann over de intentie van zijn bijdrage. Als vader, met als hobby onderwijs en de pedagogiek, liet hij zich inspireren door een vraaggesprek van Marcel van Herpen met Theo Maassen. Theo citeerde een regisseur die zei: ‘als je een film over een postkantoor wilt maken, dan moet je een film over een brief maken.’  Zijn bijdragen over onderwijs/opvoeding.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief