Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Geen stoere taal, maar vertellen wat je werkelijk bezighoudt'

21 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Johan 't Hart van stichting Rapucation. ''Geen stoere taal, maar vertellen wat je werkelijk bezighoudt'.

Het geheim en de kracht van woorden houdt mij al lang bezig. In de documentaire Children full of life neemt Kanamori de verhalen en de uitspraken van kinderen serieus. Belangrijke gebeurtenissen schrijven de leerlingen in hun notebook  en lezen deze op voor de klas. Die verhalen zijn de verbindende schakel tussen de leerlingen. Ook horen wij in de documentaire dat leerlingen elkaar soms in de weg zitten. Als leerlingen elkaar pesten, pakt hij ze grondig aan. Zowel positieve als negatieve woorden krijgen bij hem aandacht. Het resultaat is een blije, veilige groep leerlingen.

Sinds 2000 werk ik samen met een rapper. Hij heet Peter van der Bosch. Zijn artiestennaam is Tony Scott, ook wel the Chief.  Als kind luisterde Peter naar hiphop. De taal die rappers gebruikten stond de ouders van Peter niet aan. Toen duidelijk was dat Peter zelf een album zou gaan opnemen vroegen zijn ouders wat hij zou gaan zeggen. Zou hij ook stoere, grove taal gaan uitslaan? Zijn ouders adviseerden hem dat niet te doen, maar wel over zijn cultuur te gaan vertellen. Dit advies heeft Peter ter harte genomen.

Peter en ik geven sinds 2000 samen muziekles op het Pieter Nieuwland College in Amstelveen. Moe van de grove taal in rap, hingen wij in 2006 de regel aan de muur ‘Let op je woorden’. Wij zorgden dat iedereen zich hieraan hield en tot onze verbazing gebeurde er iets opmerkelijks. Ruzie maken kon niet meer. Hoe kun je immers ruzie maken, zonder elkaar met nare woorden te bestoken? Dit effect trad op in ons muzieklokaal, maar niet op de gang ernaast. Nog niet.

Naar aanleiding van onze ontdekking richtten Peter en ik de Stichting Rapucation op. Deze stichting heeft het First ID-project ontwikkeld. Het volgende schooljaar voeren wij dit project uit op vier scholen. Tijdens het bezoek van meester Kanamori aan het Pieter Nieuwland College worden er verhalen van leerlingen verteld. Geen stoere taal, maar delen wat hen werkelijk bezighoudt. Als in een notebook.

Johan ’t Hart
Stichting Rapucation
www.rapucation.eu

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website.
 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief