Johan 't Hart
Mijn naam is Johan 't Hart. Ik geef sinds 1980 muziekles in het middelbaar onderwijs. Samen met Peter van der Bosch ben ik de initiator van de stichting Rapucation. Veel plannen van Rapucation zijn door mij bedacht en uitgewerkt, waaronder de elektronische leeromgeving en het First ID project.
In mijn leven is er een aantal momenten geweest dat van grote invloed was op de gebeurtenissen erna. Op de middelbare school kreeg ik muziekles. De leraar had gehoord dat ik goed piano kon spelen. Toen hij zelf een stuk muziek speelde, vroeg hij aan de klas om een vinger op te steken als er een wisseling was van akkoorden. Ik stak braaf mijn vinger op. Voor ik het wist begeleidde ik de ochtendvieringen en het zingen op piano. Het was een christelijke school. Bovendien deed ik mee bij de musicals. Al in de vijfde klas, toen deze leraar met pensioen ging, organiseerde ik een afscheidsmusical.
Ik ben muziekleraar geworden. Dat was mijn droom. Na het afronden van de opleiding schoolmuziek ben ik les gaan geven op het Pieter Nieuwland College en dat doe ik tot op de dag van vandaag. Na 20 jaar belde een oud-leerling op Peter van der Bosch. Zijn artiestennaam is Tony Scott, ook wel the Chief. Vanaf 2000 geven wij er samen muziekles en we vroegen ons al snel af of het ook anders zou kunnen.
Ons idee: de leerlingen veel meer zelf laten presenteren. Nu elf jaar verder hebben wij een uitgebalanceerd menu. Leerlingen presenteren zich elk blok met een zelf gekozen muziekopdracht. Daardoor krijgen ze de kans om zich snel te ontwikkelen en het blijft voor de docent ook boeiend omdat de leerlingen steeds nieuwe onderwerpen aandragen.
In 2007 hebben wij als reactie op ruwe rapteksten in het lokaal de regel opgehangen: ‘Let op je woorden’. Die regel had veel meer invloed dan wij konden vermoeden. Naast de grove rapteksten verdwenen ook de ruzies in de klas. Hoe kan je ruzie maken terwijl je op je woorden let? De winst die deze simpele regel opleverde, heeft Peter en mij de moed gegeven een stichting op te richten met als doel die mooie ontdekking te delen met anderen. Hierop is het vakoverstijgende First ID project ontwikkeld. Het komende seizoen doen er vier scholen mee en we bereiden ons nu voor op een verdere groei.
In 2012 hoorden wij via hetkind.org van de komst van Mr. Kanamori naar Nederland. Dit heeft ons geïnspireerd tot het maken van een voorstelling speciaal voor hem.