Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Geen blauwdruk, maar onderwijs vanuit hart en ziel'

24 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Tijn Nuyens van NTO Effekt en Duurzaam Leren. 'Geen blauwdruk, maar onderwijs vanuit hart en ziel'.

De initiatieven van onze beleidsmakers de afgelopen jaren maken sterk de indruk dat de onderwijswerkelijkheid gezien wordt als een maquette. Onze beleidsmakers zijn als geroutineerde stadsarchitecten aan de slag om het onderwijs in te richten gebaseerd op ideeën van onderwijsgoeroes veelal afkomstig uit het buitenland. Hun energie halen ze uit internationaal onderzoek. Het doel is om deel uit te blijven maken van de top 10 in de PISA-lijst.

Achter de tekentafel ontwerpen beleidsmakers en politici de toekomst van morgen vanuit een maakbaarheidsidee. Ze voeden hun overtuiging met bewijsmateriaal afkomstig uit (een selectie van) wetenschappelijk onderzoek. De ‘economische mensvisie’ reduceert de  leerkracht tot een uitvoerder van voorgeschreven, evidence based werkwijzen. Tevens vraagt diezelfde beleidsmaker een uitgebreide schriftelijk verantwoording van alles wat een leerkracht doet. De leerkracht is hierdoor klem geraakt tussen CITO -methodes én de wens om af te willen stemmen op verschillen tussen kinderen.

Geïnspireerd door Otto Scharmer en anderen geloof ik dat de toekomst van morgen vandaag wordt vormgegeven in onze schoolklassen. Wat wij willen maken van de wereld kunnen we nu aan onze kinderen voorleggen, met hen bespreken en samen realiseren. Het leren omgaan met de schaarste aan middelen en ruimte is een opdracht die we nu met onze kinderen kunnen en moeten oplossen, al was het alleen maar omdat zij straks weer voor ons zullen beslissen hoe deze verdeling er uit komt te zien.

Als vanzelfsprekend zullen zij in dialoog met hun omgeving de benodigde kennis en informatie opdoen om een zinvolle, duurzame bijdrage te leveren aan de samenleving en waarde toe te voegen aan hun omgeving.  Dit vraagt om een leerkracht die weet wat er toe doet in deze 21ste eeuw. Een zelfbewuste professional die, binnen kaders, zelf onderwijs kan maken, afgestemd op de talenten van kinderen. Geen onderwijs vanuit een blauwdruk, maar ontstaan vanuit hart en ziel.

Tijn Nuyens
NTO-Effekt
www.nto-effekt.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief