Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Maxe de Rijk

docent, schrijver, spreker en politicoloog

Maxe de Rijk is docent, schrijver, spreker en politicoloog. Ze geeft les op het Mundus College, een vmbo- en praktijkschool in Amsterdam Nieuw-West. Maxe is schrijver van het boek "Geen stress, we gaan het maken!" en heeft een vaste column in het VO-Magazine. Ze zet zich o.a. in voor goed burgerschapsonderwijs en kansengelijkheid.

Over haar ervaringen als mentor van de eerste vmbo-kansklas van Nederland schreef Maxe het boek 'Geen stress, we gaan het maken!'. In dit boek volg je haar mentorleerlingen drie jaar lang. Je maakt hen mee vanaf het moment dat ze de school binnenlopen tot het moment dat ze naar de bovenbouw gaan. Hun zorgen, hun hoop en hun liefde. Het gaat over hun levens, maar zoals zal blijken zijn die onlosmakelijk verbonden met onze samenleving

Het is bekend dat er discriminatie, kansenongelijkheid en armoede is, maar wat betekenen deze abstracte termen concreet in het leven van een puber? En wat kunnen we eraan doen?

De leerlingen die op het Mundus College school binnen komen hebben vaak een laag zelfbeeld en weinig vertrouwen in de toekomst. Maxe wil daar wat aan doen. Met het vak probeert ze het zelfvertrouwen van de leerlingen te vergroten en ze het gevoel te geven dat ze wat kunnen betekenen in de maatschappij.

Maxe de Rijk geeft lezingen en workshops. Thema's waar je aan kunt denken zijn: 

  • vergroten van kansengelijkheid
  • ontwikkelen van burgerschapsonderwijs
  • het voeren van klassengesprekken
  • leerlingen zien en vertrouwen geven
  • identiteitsvorming & talentontwikkeling
  • het scheppen van een veilig leef- en leerklimaat op school
  • het creëren van een gelijkwaardige samenleving
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief