Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Maxe de Rijk

docent Persoonsvorming & Socialisatie

Maxe de Rijk is politicoloog, maar verloor haar hart aan het onderwijs. Ze is docent op het Mundus College in Amsterdam Nieuw-West. Daar geeft ze het vak persoonsvorming & socialisatie. Een nieuw vak wat Maxe tevens aan het ontwikkelen is. Hiermee geeft de school concrete invulling aan burgerschap. Constant in gesprek gaan met de leerling, dat is volgens Maxe het allerbelangrijkste.  

Het Mundus College is een school voor praktijkonderwijs en vmbo. De leerlingen die op school binnen komen hebben vaak een laag zelfbeeld en weinig vertrouwen in de toekomst. Maxe wil daar wat aan doen. Met het vak probeert ze het zelfvertrouwen van de leerlingen te vergroten en ze het gevoel te geven dat ze wat kunnen betekenen in de maatschappij.

Maxe is ook mentor van de allereerste klas in Nederland waar leerlingen met een praktijkschooladvies de kans krijgen om met een verlengd traject een vmbo-basis diploma te halen. Alleen al het feit dat de leerlingen deze mogelijkheid krijgen krikt het zelfvertrouwen van de groep enorm op. Waardoor de leerlingen keihard werken en elke dag weer genieten van wat ze opeens wél kunnen.

Leerlingen inzichten geven in de maatschappij en in zichzelf, dat geeft Maxe energie. En daar schrijft ze dan ook graag over.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief